• Pohár volejbalových mistrů

          • Nejen extraligový hokej, ale i extraligový volejbal patří do Karlových Varů. Již potřetí za sebou volejbalový klub VK Karlovarsko obhájil mistrovský titul. V pátek do školy zavítali hráči i s vítězným pohárem, který byl vyšší než někteří žáci. VK Karlovarsko si dne 3.6. od 17 hodin připravilo pro děti zábavný a sportovní program v Beacharealu v Tuhnicích. Všichni jste srdečně zváni.

          • RECYKLOHRANÍ aneb UKLIĎME SI SVĚT

          • Naše škola se zapojila do školního recyklačního programu RECYKLOHRANÍ, který je pod záštitou MŠMT. Tento program podporuje environmentální výchovu, prohlubuje znalost žáků v oblasti předcházení vzniku, třídění a recyklace odpadů a umožňuje jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení.

            Ve školním roce 2021/2022 byla spuštěna celoroční hra, kdy školy zapojené do projektu získávají body za sběr vysloužilého elektra, baterií, mobilních telefonů a tonerů do tiskáren. Jen třída 1.B nasbírala za jeden měsíc 183 kg tužkových baterií. ZŠ Truhlářská se umístila na 9. místě mezi školami Karlovarského kraje. O tento projekt se starají Mgr. Eva Záhoříková a Mgr. Linda Hrochová.

          • Krajské kolo vybíjené

          • Žáci prvního stupně obsadili v minulém týdnu krásné 3. místo ve vybíjené. Šlo již o krajské kolo soutěže. Děkujeme za výbornou reprezentaci školy.

          • Exkurze do muzea Jana Bechera

          • V rámci příprav na projektový týden se třída 9.B vydala již v úterý 17.5.2022 na exkurzi do místního muzea Jana Bechera. Následně se skupina žáků třídy 9.B pod dohledem třídního učitele Mgr. Martina Beneše a vyučující zeměpisu Mgr. Viery Gavlasové vydala po stopách rodiny Becherových v centru Karlových Varů. Získané informace žáci v týdnu od 23.5.2022 zpracují v rámci projektu a následně 24.5.2022 odprezentují ostatním třídam. 

          • Dopravní soutěž mladých cyklistů - krajské kolo

          • V úterý dne 17.5.2022 se konalo krajské kolo DSMC, ve kterém nás reprezentovala naše vítězná družstva z okresního kola. V mladší kategorii Karolína Kučerová, Lucie Lehnertová, Petr Smrčka a Jan Šustr obsadili druhé místo jen minimálním bodovým rozdílem. Starší žáci Lenka Baťková, Natálie Džupinová, Václav Prošek a Vašek Václav opět uhájili první místo a naše škola opět získala Putovní pohár hejtmana za nejlepší výsledek v soutěži. Za nejlepší výsledek byly oceněny Natka a Kája. Děkujeme všem zúčastněným za přípravu na soutěž a skvělé výsledky.

            Zásluhu na úspěchu mají i paní učitelky Mgr. Jarmila Šantorová a Ing. Marcela Kafková, které žáky na soutěž dobře připravily.

          • Kurz bruslení

          • Posledních sedm týdnů žáci 1., 2., a 5. tříd zdokonalovali pod vedením svých paních učitelek bruslařské dovednosti v tréninkové hale v KV Areně. Na slavnostním zakončení děti na památku dostaly dres a hokejku, které budou vystaveny na 1. stupni. Vedení KV Areny přislíbilo snahu akci zopakovat i příští rok. Všichni žáci byli z bruslení nadšeni. Děkujeme všem rodičům za pomoc.

          • Post Bellum

          • Ve středu 11.5.2022 se v aule 1.českého gymnázia uskutečnil již sedmý ročník slavnostní prezentace pamětnických příběhů, které na základě jejich vyprávění zpracovali žáci základních škol Karlovarského kraje. Akce proběhla pod záštitou organizace Post Bellum – Příběhy našich sousedů.

            Již tradičně se této akce zúčastnila i naše škola. Tentokráte ji reprezentovaly žákyně 9.A – Marie Schäferová a Natálie Nyčová. Formou komiksu vyprávěly zajímavý příběh pana Jiřího Fuchse, který prožil značnou část svého života v období komunismu. Děkujeme oběma dívkám za čas, který nad tímto nelehkým úkolem strávily, a za úspěšnou reprezentaci naší školy.

          • České korunovační klenoty v Lokti...

          • Dne 11. 5. vyrazili žáci tříd 7. A a 7. B do starobylého města Lokte. Nejdříve navštívili hrad, kde žákům pan průvodce velmi poutavou formou vylíčil historii města a hradu Lokte. Poté si mohli hrad sami projít a nakonec navštívili expozici s replikami českých korunovacnich klenotů. Nakonec se žáci s vyučujícími prošli po malebném loketskem náměstí a po kouzelné přírodní stezce kolem řeky Ohře. Počasí přálo a akce se velmi vydařila.

          • Dopravní soutěž mladých cyklistů

          • A mimořádný úspěch žáků 1. i 2. stupně...

            Po dvouleté přestávce způsobené covidem byla obnovena DSMC. Počasí nám moc nepřálo, na tréninky bylo tedy málo času. Scházeli jsme se i o víkendech a snažili se zvládnout všechny čtyři disciplíny co nejlépe. V pátek 6.5.2022 jsme se zúčastnili okresního kola. V kategorii 10 - 12 let reprezentovali Karolína Kučerová 5.B, Lucie Lehnertová 6.B, Dominik Ondr 5.B a Petr Smrčka 5.B, v kategorii13 - 16 let pak Lenka Baťková 8.B, Natálie Džupinová 8.C, Václav Prošek 8.B a Václav Vašek 8.B. Obě družstva obsadila ve svých kategoriích první místo a postoupila do krajského kola. Karolína, Vašek Vašek a Petr byli oceněni jako nejlepší jednotlivci . Petr byl úplně nejlepším účastníkem celé soutěže s nejmenším počtem trestných bodů. 

            Děkujeme za výbornou reprezentaci školy!

          • Soutěž žáků základních škol v tvůrčím psaní v cizích jazycích

          • Dnes jsme obdrželi výsledky soutěže žáků základních škol v tvůrčím psaní v angličtině a němčině.

            Žáci naší školy obsadili krásná místa, viz. foto - přehled.

            Letos byly tři kategorie v angličtině: pro žáky prvního stupně acrostic poem, žáci druhého stupně mohli psát esej nebo tvořit komiks. Soutěž v němčině byla určena pro žáky druhého stupně ZŠ, kteří mají němčinu jako druhý cizí jazyk, žáci tvořili komiks. Hodnocení kategorie v němčině zpracovali lektoři jazykového oddělení Goethe-Institutu Praha. Hodnocení prací v angličtině prováděla čtyřčlenná komise, z toho dva rodilí mluvčí.

            - Němčina komiks: zapojeno 5 škol, 16 prací

            - Angličtina: celkem zapojeno 7 škol, acrostic poem 6 prací, komiks 14 prací, esej 13 prací

            Oceněné žáky a jejich pedagogy čeká slavnostní předání cen, které proběhne v úterý 31.5.2022 od 10:00 v zasedací místnosti 121 a 122 v budově A Krajského úřadu kraje. Účast přislíbili zástupci Goethe-Institutu a krajský radní pro školství Mgr. Jindřich Čermák. 

          • Fyzika, někdy i trochu jinak

          • Fyzika, předmět dětmi neoblíbený, se dá občas vyučovat i tak, aby děti alespoň trochu zabavila Nejde o to děti „pobavit“, ale alespoň trochu zatraktivnit výuku. Proč třeba nevyjít na chvíli na školní dvůr, na sluníčko. Místo letitých aparátů k výuce optiky využít ten nejkrásnější zdroj světla – Slunce a k „výzkumu“ použít pomůcky za pár korun. Myslím, že děti pochopily lom a odraz světla mnohem lépe, když si všechno zkusily samy, než kdyby pasivně sledovaly demonstrační pokus. Navíc se u výuky i dobře bavily.

          • CANISTERAPIE

          • První stupeň navštívil pan Bohumil Stránský společně se svými psími společníky plemene Leonberg. Pan Stránský se věnuje výcviku a chovu psů, ale hlavně canisterapii.

            Canisterapie je léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A dobrou náladu pejsci vyvolali i u nás ve škole, jak u dětí, tak u dospělých. Pan Stránský měl vždy připravenou hodinovou ukázku, kde děti seznámil nejen s tím, co je canisterapie, ale poučil nás všechny o tom, jak se chovat ke psům v různých situacích. Co dělat, když se setkáme s agresivním psem, jak se chovat, pokud si chceme cizího psa pohladit. Děti byly do programu zapojeny a mohly si vyzkoušet, jaké to je zažít canisterapii. Některé děti si poležely na měkké, teplé srsti pejsků a jiné byly zase součástí ukázek, při nichž pan Stránský vysvětloval, jak se ke psům chovat. Nakonec si vždy děti mohly všechny psy pohladit a pomazlit se s nimi.

            Tímto bychom chtěli poděkovat panu Stránskému za ochotu předat nám něco ze svých zkušeností a vědomostí a také za to, že zodpověděl dotazy žáků i učitelů. Díky patří i jeho psím společníkům za trpělivost.

            • Pohár volejbalových mistrů

              Nejen extraligový hokej, ale i extraligový volejbal patří do Karlových Varů. Již potřetí za sebou volejbalový klub VK Karlovarsko obhájil mistrovský titul. V pátek do školy zavítali hráči i s vítězným pohárem, který byl vyšší než někteří žáci. VK Karlovarsko si dne 3.6. od 17 hodin připravilo pro děti zábavný a sportovní program v Beacharealu v Tuhnicích. Všichni jste srdečně zváni.

            • RECYKLOHRANÍ aneb UKLIĎME SI SVĚT

              Naše škola se zapojila do školního recyklačního programu RECYKLOHRANÍ, který je pod záštitou MŠMT. Tento program podporuje environmentální výchovu, prohlubuje znalost žáků v oblasti předcházení vzniku, třídění a recyklace odpadů a umožňuje jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení.

            • Exkurze do muzea Jana Bechera

              V rámci příprav na projektový týden se třída 9.B vydala již v úterý 17.5.2022 na exkurzi do místního muzea Jana Bechera. Následně se skupina žáků třídy 9.B pod dohledem třídního učitele Mgr. Martina Beneše a vyučující zeměpisu Mgr. Viery Gavlasové vydala po stopách rodiny Becherových v centru Karlových Varů. Získané informace žáci v týdnu od 23.5.2022 zpracují v rámci projektu a následně 24.5.2022 odprezentují ostatním třídam.

            • Dopravní soutěž mladých cyklistů - krajské kolo

              V úterý dne 17.5.2022 se konalo krajské kolo DSMC, ve kterém nás reprezentovala naše vítězná družstva z okresního kola. V mladší kategorii Karolína Kučerová, Lucie Lehnertová, Petr Smrčka a Jan Šustr obsadili druhé místo jen minimálním bodovým rozdílem. Starší žáci Lenka Baťková, Natálie Džupinová, Václav Prošek a Vašek Václav opět uhájili první místo a naše škola opět získala Putovní pohár hejtmana za nejlepší výsledek v soutěži. Za nejlepší výsledek byly oceněny Natka a Kája. Děkujeme všem zúčastněným za přípravu na soutěž a skvělé výsledky.

            • Kurz bruslení

              Posledních sedm týdnů žáci 1., 2., a 5. tříd zdokonalovali pod vedením svých paních učitelek bruslařské dovednosti v tréninkové hale v KV Areně. Na slavnostním zakončení děti na památku dostaly dres a hokejku, které budou vystaveny na 1. stupni. Vedení KV Areny přislíbilo snahu akci zopakovat i příští rok. Všichni žáci byli z bruslení nadšeni. Děkujeme všem rodičům za pomoc.

            • Post Bellum

              Ve středu 11.5.2022 se v aule 1.českého gymnázia uskutečnil již sedmý ročník slavnostní prezentace pamětnických příběhů, které na základě jejich vyprávění zpracovali žáci základních škol Karlovarského kraje. Akce proběhla pod záštitou organizace Post Bellum – Příběhy našich sousedů.

              Již tradičně se této akce zúčastnila i naše škola. Tentokráte ji reprezentovaly žákyně 9.A – Marie Schäferová a Natálie Nyčová. Formou komiksu vyprávěly zajímavý příběh pana Jiřího Fuchse, který prožil značnou část svého života v období komunismu. Děkujeme oběma dívkám za čas, který nad tímto nelehkým úkolem strávily, a za úspěšnou reprezentaci naší školy.

            • České korunovační klenoty v Lokti...

              Dne 11. 5. vyrazili žáci tříd 7. A a 7. B do starobylého města Lokte. Nejdříve navštívili hrad, kde žákům pan průvodce velmi poutavou formou vylíčil historii města a hradu Lokte. Poté si mohli hrad sami projít a nakonec navštívili expozici s replikami českých korunovacnich klenotů. Nakonec se žáci s vyučujícími prošli po malebném loketskem náměstí a po kouzelné přírodní stezce kolem řeky Ohře. Počasí přálo a akce se velmi vydařila.

            • Dopravní soutěž mladých cyklistů

              A mimořádný úspěch žáků 1. i 2. stupně...

              Po dvouleté přestávce způsobené covidem byla obnovena DSMC. Počasí nám moc nepřálo, na tréninky bylo tedy málo času. Scházeli jsme se i o víkendech a snažili se zvládnout všechny čtyři disciplíny co nejlépe. V pátek 6.5.2022 jsme se zúčastnili okresního kola. V kategorii 10 - 12 let reprezentovali Karolína Kučerová 5.B, Lucie Lehnertová 6.B, Dominik Ondr 5.B a Petr Smrčka 5.B, v kategorii13 - 16 let pak Lenka Baťková 8.B, Natálie Džupinová 8.C, Václav Prošek 8.B a Václav Vašek 8.B. Obě družstva obsadila ve svých kategoriích první místo a postoupila do krajského kola. Karolína, Vašek Vašek a Petr byli oceněni jako nejlepší jednotlivci . Petr byl úplně nejlepším účastníkem celé soutěže s nejmenším počtem trestných bodů.

            • Soutěž žáků základních škol v tvůrčím psaní v cizích jazycích

              Dnes jsme obdrželi výsledky soutěže žáků základních škol v tvůrčím psaní v angličtině a němčině.

              Žáci naší školy obsadili krásná místa, viz. foto - přehled.

              Letos byly tři kategorie v angličtině: pro žáky prvního stupně acrostic poem, žáci druhého stupně mohli psát esej nebo tvořit komiks. Soutěž v němčině byla určena pro žáky druhého stupně ZŠ, kteří mají němčinu jako druhý cizí jazyk, žáci tvořili komiks. Hodnocení kategorie v němčině zpracovali lektoři jazykového oddělení Goethe-Institutu Praha. Hodnocení prací v angličtině prováděla čtyřčlenná komise, z toho dva rodilí mluvčí.

            • Fyzika, někdy i trochu jinak

              Fyzika, předmět dětmi neoblíbený, se dá občas vyučovat i tak, aby děti alespoň trochu zabavila Nejde o to děti „pobavit“, ale alespoň trochu zatraktivnit výuku. Proč třeba nevyjít na chvíli na školní dvůr, na sluníčko. Místo letitých aparátů k výuce optiky využít ten nejkrásnější zdroj světla – Slunce a k „výzkumu“ použít pomůcky za pár korun. Myslím, že děti pochopily lom a odraz světla mnohem lépe, když si všechno zkusily samy, než kdyby pasivně sledovaly demonstrační pokus. Navíc se u výuky i dobře bavily.

            • CANISTERAPIE

              První stupeň navštívil pan Bohumil Stránský společně se svými psími společníky plemene Leonberg. Pan Stránský se věnuje výcviku a chovu psů, ale hlavně canisterapii.

              Canisterapie je léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A dobrou náladu pejsci vyvolali i u nás ve škole, jak u dětí, tak u dospělých. Pan Stránský měl vždy připravenou hodinovou ukázku, kde děti seznámil nejen s tím, co je canisterapie, ale poučil nás všechny o tom, jak se chovat ke psům v různých situacích. Co dělat, když se setkáme s agresivním psem, jak se chovat, pokud si chceme cizího psa pohladit. Děti byly do programu zapojeny a mohly si vyzkoušet, jaké to je zažít canisterapii. Některé děti si poležely na měkké, teplé srsti pejsků a jiné byly zase součástí ukázek, při nichž pan Stránský vysvětloval, jak se ke psům chovat. Nakonec si vždy