• Čarodějnický rej v ŠD

          • V pátek 26.4. se celé odpoledne ve školní družině rojili čarodějové a čarodějnice, aby si změřili své síly v deseti záludných úkolech. Jaké úkoly to byly? Let na koštěti, vaření kouzelného letkvaru, překonání bažiny na chůdách, rozpoznání brouků vhodných do čarovných nápojů, hod žábím stehýnkem, vyslovení kouzla věčného mládí, průchod černočernou jeskyní, sběr bylinek jedovatek, překonání lávy po kamenech nebo ropuší skákání v pytli. Za každý splněný úkol se získala část kouzelného hesla k otevření pokladu. Odměnou nám byly nejen jedlé myšky a zuby, barvící lízátka a skleněné drahokamy, ale také jsme si užili spoustu legrace!  

            I ve školní jídelně se našla čarodějnice a dokonce vydávala obědy

          • Ohlédnutí za karnevalem 5.4.2024

          • Ohlédnutí za karnevalem: Pestrý večer plný zábavy a pohádkového kouzla

            Začátkem dubna jsme v Lidovém domě ve Staré Roli prožili nezapomenutelný večer, karneval plný radosti, barev a skvělé atmosféry! 
             

            Zahájení celého večera bylo skvěle symbolizováno zvučnými tóny fanfáry z pohádky "Tři oříšky pro Popelku", které vtiskly večeru pohádkový nádech.

            Během celého večera jsme se mohli těšit na úžasná vystoupení dětí naší školy, včetně poutavého muzikálu "Popelka" a různých soutěží, které přidaly této události vzrušení a soutěživost. 

            Diskotéku letos zahájil Růžový panter s jednorožcem, což byl skvělý start do večera plného tance a radosti, včetně oblíbeného společného tance dětí a rodičů Letkiss. Jedním z vrcholů večera bylo vystoupení Michaela Kučery, který svým tancem na pís Michaela Jacksona okouzlil celé publikum. Nechyběla ani skvělá hudební vystoupení našich tříd: 5.B předvedla píseň od Álvaro Solera a 5.C zazpívala skladbu "Voda" od Markazínů.

            Hlavním uměleckým zážitkem večera byl určitě muzikál "Popelka", který připravily děti ze Základní umělecké školy Antonína Dvořáka ve spolupráci s naší základní školou pod vedením PhDr. Heleny Tašnerové. Pohádkový příběh Popelky ožil na jevišti a nadchl všechny přítomné.

            Velkým tahákem večera byla také bohatá tombola. Přes dvě stovky cen našly své majitele a v případě hlavní ceny, prasátka, stála štěstěna na jeho straně, neboť výherci dali přednost živému před pečeným.

            Rádi bychom za SRPŠ poděkovali všem, kdo se podíleli na přípravě tohoto skvělého večera. Velké díky za aktivní účast patří rodičům, dětem, paním učitelkám a vychovatelkám i panu školníkovi a všem, kteří svým zapojením a úsilím společně pomohli udělat z karnevalu nezapomenutelný zážitek pro všechny. Vaše práce a podpora jsou pro nás velmi cenné!

            Karneval 2024 zanechal ve všech účastnících nezapomenutelné vzpomínky a radostné pocity. Těšíme se na další akci plnou pohádkového kouzla a společné zábavy!

            Za SRPŠ Mgr. Hana Regnerová

          • Pozvání na Majáles a prodej vstupenek

          • Vážení čtenáři našeho webu, máme pro Vás krásnou novinku! Blíží se druhý ročník "Majálesu", tedy plesu žáků II. stupně. Organizační tým žákovského parlamentu již pilně pracuje na přípravách a za SRPŠ i celý II. stupeň Vás srdečně na akci zve!

            Prodej vstupenek bude zahájen v pondělí dne 22. 4. 2024 v sekretariátu budovy II. stupně u paní Táborské ve 14 hodin. Lístky bude možné zakoupit v průběhu následujících týdnu vždy od pondělí do čtvrtka mezi 14h a 15h. 

            Cena vstupenky pro členy SRPŠ: žák Kč 50,- + 1 rodič Kč 50,-

            Cena každé další vstupenky či pro nečleny SRPŠ: Kč 150,-

            Rádi bychom ještě jednou požádali o věcné či finanční příspěvky do tomboly. Děkujeme za vstřícnost a spolupráci a těšíme se na společný taneční večer. 

          • Vystoupení ŠD pro klienty Farní charity.

          • Ve středu 17.4. se skupinka dětí ze školní družiny paní Tatarkové a Volfové vydala potěšit svým bezmála hodinovým vystoupením klienty Týdenního stacionáře Farní charity v Karlových Varech. Děti hrály na hudební nástroje, zpívaly lidové písničky i současné moderní písně známých zpěváků a tančily vlastní choreografii. A kdo vystupoval? Míša Regner, Markétka Chalupníková, Gazárková Julinka i Valinka, Lísová Eliška, Jeřábková Leontýnka, Viki Dědičová, Jelínková Leontýnka, Zorka Fremlová, Procházková Sylvinka a Milana Bazai. Všichni si zaslouží velkou pochvalu! 

          • Březen, měsíc knihy...

          • V rámci měsíce knihy jsme na druhém stupni uspořádali "snídani s knihou", kdy třídní učitelé a učitelé českého jazyka s žáky nejen četli, ale o knihách i vyprávěli. Cílem bylo se vzájemně inspirovat a podpořit zájem o čtení. 

            Dále vznikla nástěnka přečtených knih, kde žáci sdíleli základní informace o přečtené knize a zároveň doporučení, proč právě danou knihu číst. Z některých knih dále připravili ukázky, připojili QR kód s odkazem na knihu a vylepili na stěny v budově druhého stupně. Opět šlo o inspiraci ke čtení...

            Velké poděkování za iniciativu žákovskému parlamentu, který vede Mgr. Světlana Ševčíková. 

            V rámci měsíce knihy přijel do školy spisovatel Štěpán Javůrek, se kterým se setkali žáci devátých ročníků během velmi poutavé besedy. Vyprávěl žákům především o tom, jak získává náměty pro své romány.

            First Lego League Explore...

            Již v minulých letech se naše škola účastnila soutěže First Lego League (FLL) se skupinou žáků ve věku 12 - 15 let. Letos se bohužel našemu týmu starších žáků nepodařilo soutěže aktivně zúčastnit kvůli nemoci soutěžících.

            Co se ale podařilo, byla prvotní účast žáků ZŠ Truhlářská v nejnižší věkové kategorii FLL, tedy v kategorii pro děti od 10 do 11 let. Hlavním podnětem k této akci byla nová přeshraniční spolupráce se základní školou Jenaplanschule Markersbach Erzgebirge.

            Byl sestaven tým dětí čtvrtých tříd – Max Přibyl, Marek Nečekal, Tobiáš Bláha, Daniel Rybníček, Daniel Horský a Timur Kamaletdinov. Chlapci se pod vedením Ing. Milana Růžičky od října pravidelně scházeli a učili se základům programování za pomocí „Lego Spike Essential“. Tématem soutěže byl „Masterpiece“, tzn. prezentovat své koníčky a prostřednictvím různých profesí tyto koníčky napínavou a zábavnou formou prezentovat. K tomu se děti musely kromě pohybové programace naučit také používat různé zvukové a světelné efekty, tedy programovat senzory. Velmi důležité bylo pak naučit se pracovat jako tým.

            Dne 9.3. 2024 děti prezentovaly výsledky své pololetní práce v Markersbachu společně se čtyřmi dalšími týmy z  německých škol. Naše děti se v soutěži rozhodně neztratily a soutěž ukázala, že pro budoucí ročníky FLL kategorie Chalenge nám roste velmi silný tým. Myslím, že tento typ soutěže je tou nejlepší cestou, jak postupně vyhledávat talentované děti a seznámit je se základy programování již v nižších třídách. Výsledkem jsou motivované děti pro budoucí činnost ve vyšších kategoriích soutěže a v programování obecně.

            Zimní kurzy

            Začátkem března proběhly dva zimní kurzy žáků 2. stupně a to na Klínovci. První z nich byl současně spoluprací žáků 9. tříd naší a německé školy Jenaplanschule Markersbach. Kurz byl finančně podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

            Druhý kurz absolvovali dle ŠVP žáci sedmých ročníků. Počasí v posledních letech lyžování v ČR příliš nepřeje, nicméně se lyžování vydařilo a oba sportovní kurzy proběhly bez problémů. Ubytování na Božím Daru je ideální i pro pěší výlety. Žáci sedmých ročníků absolvovali mimo jiné prohlídku místního pivovaru Červený vlk, kterým je provedla přímo sládková, paní Formáčková. Obě skupiny prošly malý okruh Ježíškovy cesty a naučnou stezku Božídarské rašeliniště, užily si spoustu her a legrace.

            Pamět národa - příběhy našich sousedů

            I v letošním školním roce se naše škola zapojila do projektu organizace Paměť národa. Tentokrát žáci zpovídali paní Hedviku Žalskou. Její příběh pak zpracovali do rozhlasové reportáže a v závěrečné prezentaci, která proběhla 27.4.2024 v prostorách Prvního českého gymnázia, seznámili posluchače s jejím nelehkým životem. Ani tento ročník nebyl soutěžní. Porota ale práci týmu našich žáků ve složení Matěj Klíma, Sebastian Volák, Pavlína Jarčevská a Vanesa Pivovarčíková posoudila a zhodnotila jako velmi dobrou.

            Den pro 5. třídy na II. stupni

            Ve středu 27.3.2024 proběhl tradiční den pro páté třídy na druhém stupni naší školy. Žáci tříd 5.A, 5.B, 5.C byli během první hodiny rozděleni do čtyř skupin dle barev a postupně v těchto skupinách absolvovali 4 workshopy. Celým dnem je provázeli žáci 8.B, kteří pod vedením Mgr. Světlany Ševčíkové zajistili workshop "prohlídka školou" a prezentace školních akcí. Dále byl připraven program v tělocvičně, kde si žáci pod vedením Mgr. Lukáše Jankovského vyzkoušeli růrzné sportovní aktivity. V učebně chemie probíhaly pod vedením Ing. Milana Růžičky a Elvíry Barthové zábavné pokusy, Mgr. Linda Hrochová piřpravila s žáky II.stupně únikové hry v českém i anglickém jazyce. Fotodokumentaci celé události zajistili Matěj Klíma a Filip Sobek z 9.A. Krátkou video reportáž připravila Tereza Michková z 8.B a Anna Zaporozhets z 8.B.

            Na budoucí šesťáky se již moc těšíme a věříme, že i oni na druhý stupeň.

            Matematický klokan a pythagoriáda

            V průběhu března se žáci školy zapojili do matematických soutěží a nejlepšími řešiteli se stali za druhý stupeň:

            Matematický klokan - kategorie benjamín: 

            1. Quynh Anh Nguyen, 7.B

            2. Sebastian Mrnuštík, 6.A

            3. Anna Langerová, 6.A, Markéta Čižnárová, 6.B

            Matematický klokan - kategorie kadet:

            1. Jan Sedrovič, 9.A

            2. Mia Walterová, 8.A

            3. La Phú Vinh An, 8.B

            Pythagoriáda:

            úspěsný řešitel, postupující do dalšího kola: Luboš Poláček, 9.A

            Gratulujeme a přejeme, aby zájem o matematiku všem vydržel. 

          • Březnové ohlédnutí na I. stupni

          • Snídaně s Andersenem

            Každoročně se po celé republice koná "Noc s Andersenem". Jedná se o událost, která se snaží v dětech probudit zájem o četbu a alespoň na chvíli je odvést od počítačů a mobilních telefonů. První stupeň se do této akce zapojil projektovým dnem "Snídaní s Andersenem". Snídalo se, předčítalo se v oblíbených knihách, ilustrovalo se, vymýšlely se příběhy, vyhledávaly se informace o životě Hanse Christiana Andersena a nejmladší žáci se seznamovali s Andersenovými pohádkami.  Děkujeme všem, kteří se zapojili do příprav občerstvení a dobrot.

            Den vody ve třetích třídách

            Od roku 1993 se 22. března po celém světě oslavuje Světový den vody. Vyhlásila ho Organizace spojených národů, aby připomínal důležitost vody pro celou naši planetu. Při této příležitosti se třetí třídy spojily a zrealizovaly společně projektové dopoledne plné pokusů, skupinové práce a tvořivých činností, jejichž prostřednictvím se každý naučil nebo dozvěděl něco nového. Všichni si uvědomili, jak je voda vzácná a cenná a je potřeba ji chránit.

             

            Den otevřených dveří

            Blíží se zápis do přípravných a prvních tříd, proto děti se svými rodiči, ale i děti z okolních mateřských školek mají možnost přijít se podívat na vyučování budoucích spolužáků. Při dni otevřených dveří se děti zapojily do výuky, vyzkoušely si práci s interaktivní tabulí a notebooky, podívaly se do tělocvičny, zúčastnily se výtvarného tvoření. Školou provázeli a na všetečné dotazy odpovídali žáci 4. a 5. tříd. Věříme, že jsme budoucí žáky a jejich rodiče přesvědčili o správnosti výběru školy.

            Velikonoční dílny

            Žáci prvních tříd se zúčastnili velikonočních dílen v EASY LAB pod vedením pana Tomáše Řehoře. Každý žák si vyrobil svého velikonočního zajíčka. Děti řezaly, vrtaly, přitloukaly a učily se bezpečnosti při práci s nářadím. Všichni se nadšeně zapojili.

          • Pohádkový bál 5.4.2024

          • Milí rodiče a milé děti, Lidový dům, kde bude náš POHÁDKOVÝ BÁL, se pro vás otevře 5.4.2024 v 16:30 hod. Těšit se můžete na velmi bohatou tombolu ( 20 Kč/lístek do tomboly). Letos bude i bohatší výběr občerstvení ( řízky, hranolky, párek v rohlíku, kanapky, koláčky). Těšíme se na vás. 
            za SRPŠ Martina Procházková

            • Čarodějnický rej v ŠD

              V pátek 26.4. se celé odpoledne ve školní družině rojili čarodějové a čarodějnice, aby si změřili své síly v deseti záludných úkolech. Jaké úkoly to byly? Let na koštěti, vaření kouzelného letkvaru, překonání bažiny na chůdách, rozpoznání brouků vhodných do čarovných nápojů, hod žábím stehýnkem, vyslovení kouzla věčného mládí, průchod černočernou jeskyní, sběr bylinek jedovatek, překonání lávy po kamenech nebo ropuší skákání v pytli. Za každý splněný úkol se získala část kouzelného hesla k otevření pokladu. Odměnou nám byly nejen jedlé myšky a zuby, barvící lízátka a skleněné drahokamy, ale také jsme si užili spoustu legrace!

            • Ohlédnutí za karnevalem 5.4.2024

              Ohlédnutí za karnevalem: Pestrý večer plný zábavy a pohádkového kouzla

              Začátkem dubna jsme v Lidovém domě ve Staré Roli prožili nezapomenutelný večer, karneval plný radosti, barev a skvělé atmosféry!

              Zahájení celého večera bylo skvěle symbolizováno zvučnými tóny fanfáry z pohádky "Tři oříšky pro Popelku", které vtiskly večeru pohádkový nádech.

            • Pozvání na Majáles a prodej vstupenek

              Vážení čtenáři našeho webu, máme pro Vás krásnou novinku! Blíží se druhý ročník "Majálesu", tedy plesu žáků II. stupně. Organizační tým žákovského parlamentu již pilně pracuje na přípravách a za SRPŠ i celý II. stupeň Vás srdečně na akci zve!

              Prodej vstupenek bude zahájen v pondělí dne 22. 4. 2024 v sekretariátu budovy II. stupně u paní Táborské ve 14 hodin. Lístky bude možné zakoupit v průběhu následujících týdnu vždy od pondělí do čtvrtka mezi 14h a 15h.

            • Vystoupení ŠD pro klienty Farní charity.

              Ve středu 17.4. se skupinka dětí ze školní družiny paní Tatarkové a Volfové vydala potěšit svým bezmála hodinovým vystoupením klienty Týdenního stacionáře Farní charity v Karlových Varech. Děti hrály na hudební nástroje, zpívaly lidové písničky i současné moderní písně známých zpěváků a tančily vlastní choreografii. A kdo vystupoval? Míša Regner, Markétka Chalupníková, Gazárková Julinka i Valinka, Lísová Eliška, Jeřábková Leontýnka, Viki Dědičová, Jelínková Leontýnka, Zorka Fremlová, Procházková Sylvinka a Milana Bazai. Všichni si zaslouží velkou pochvalu!

            • Březen, měsíc knihy...

              V rámci měsíce knihy jsme na druhém stupni uspořádali "snídani s knihou", kdy třídní učitelé a učitelé českého jazyka s žáky nejen četli, ale o knihách i vyprávěli. Cílem bylo se vzájemně inspirovat a podpořit zájem o čtení.

              Dále vznikla nástěnka přečtených knih, kde žáci sdíleli základní informace o přečtené knize a zároveň doporučení, proč právě danou knihu číst. Z některých knih dále připravili ukázky, připojili QR kód s odkazem na knihu a vylepili na stěny v budově druhého stupně. Opět šlo o inspiraci ke čtení...

            • Březnové ohlédnutí na I. stupni

              Snídaně s Andersenem

              Každoročně se po celé republice koná "Noc s Andersenem". Jedná se o událost, která se snaží v dětech probudit zájem o četbu a alespoň na chvíli je odvést od počítačů a mobilních telefonů. První stupeň se do této akce zapojil projektovým dnem "Snídaní s Andersenem". Snídalo se, předčítalo se v oblíbených knihách, ilustrovalo se, vymýšlely se příběhy, vyhledávaly se informace o životě Hanse Christiana Andersena a nejmladší žáci se seznamovali s Andersenovými pohádkami. Děkujeme všem, kteří se zapojili do příprav občerstvení a dobrot.

            • Pohádkový bál 5.4.2024

              Milí rodiče a milé děti, Lidový dům, kde bude náš POHÁDKOVÝ BÁL, se pro vás otevře 5.4.2024 v 16:30 hod. Těšit se můžete na velmi bohatou tombolu ( 20 Kč/lístek do tomboly). Letos bude i bohatší výběr občerstvení ( řízky, hranolky, párek v rohlíku, kanapky, koláčky). Těšíme se na vás.
              za SRPŠ Martina Procházková