• Velký úspěch krajském kole jazykové soutěže

          • Další velký úspěch v jazykové soutěži má Damián Šebo ze 4. A, který získal v Krajském kole soutěže z angličtiny 1. místo. Damián jel do Chebu s dobrou náladou a byl perfektně připravený. Velkým a milým překvapením pro porotu byly texty z děl Williama Shakespeara, které uměl bravurně přednést. Porotu pobavil historkami že života, dokázal dlouze mluvit na téma, které si vylosoval, a reagoval v anglickém jazyce na záludné otázky poroty stejně hladce, jako by angličtina byla jeho mateřský jazyk. Děkujeme mamince Damiána za doprovod a ještě jednou, Damiáne, velká gratulace!

          • Mc Donald Cup

          • ​​Ve středu 3. 5. se na stadionu FC Slavia Karlovy Vary uskutečnilo okresní kolo Mc Donald Cupu ve fotbale. Naši školu reprezentovala 2 družstva. Za 1.- 3. třídu hrál Marek Nečekal (3.A), Miroslav Holub (2.B), Michal Godžo (3.C), Pavel Pinkas (3.D), Vojtěch Černý (3.C), Denis Vlnatý (3.C), Alexandr Zakreničnij (2.C), Nicolas Edr (2.C), Petr Šott (2.C), Šimon Uhrin (2.C), Václav Zloch (2.C). Kluci si svou hrou a nasazením vykopali postup do dalšího kola, které se hraje příští středu v Ostrově.

            4. a 5. třídu reprezentoval Patrik Hofman (4.C), Petr Lazorčík (5.B), Anton Misak (5.B), Marek Sojka (5.B), Adam Sunek (4.A), Adam Krystyn (5.A), František Pták (5.A). I když kluci nepostoupili do dalšího kola, zaslouží velkou pochvalu za svoje nasazení a reprezentaci školy.

          • Úspěch žáků v angličtině

          • Žáci prvního i druhého stupně se v tomto školním roce zapojili do kreativní soutěže v anglickém jazyce. Soutěž vyhlásilo Krajské sdružení MAS Karlovarského kraje a MAS Sokolovsko, finanční podporu poskytl Karlovarský kraj. Téma bylo pro žáky druhého stupně stejné jako v němčině - reklama na Karlovarsko - video v rozsahu 3 až 5 minut. Také žáci prvního stupně zpracovali video na regionální téma: "Co mám rád(a) a nemám rád(a) na městě/obci, kde žiji."

            V kategorii žáků I. stupně výborně reprezentoval Antonín Šlagorský z 5.C, který ve velké konkurenci škol obsadil první místo. V kategorii starších žáků zaznamenalo úspěch video žáků 9.B Lenky Baťkové, Marka Peteříka a Elišky Šneberkové, získali 3. místo.

            Všem gratulujeme a ceníme si aktivního zapojení žáků do soutěží!

          • Uplynulý týden na I. stupni

          • Žáci 4.C plnili ve Světě záchranařů průkaz cyklisty - testem dopravních pravidel a jízdou zručnosti. Navštívili také Bečovskou botanickou zahradu, kde byl pro žáky připraven program Zvuky a barvy. Poznávali rostliny, ptáky a prohlédli si také dolní část zahrady.​​​​​​​​​​​​​​

            Žákovský parlament 1.stupně navštívil ve středu 26.4. naši školní jídelnu a prohlédl si prostory, které znají jen paní kuchařky-sklady, přípravny jídla a kuchyni, kde se vaří a vydávají obědy.

            Celý první stupeň během pátečního dopoledne plnil Odznak zdatnosti. V rámci Odznaku všestrannosti musí žáci splnit 10 disciplín. Žáci mají možnost získat odznak různých úrovní dle dosažených výsledků. Všechny děti, které splní všechny disciplíny odznaku, tedy i ty, které nedosáhnou svými výkony na některý z odznaků, obdrží na konci školního roku diplom Odznaku všestrannosti.

          • ŠD na Laser game

          • V pátek se oddělení ŠD paní Volfové a Tatarkové vydalo na Laser game ve Staré Roli, kde mezi sebou družstva čtvrťáků a druháčků poměřila svou herní taktiku. Některým se dařilo lépe, některým méně, ale vítězem se stali nakonec všichni! Stejná akce čeká na třeťáky a druháky příští týden. 

          • Exkurze v rámci projektu "Technická angličtina" a jiné...

          • ​​​​​​Ve školním roce 2022/2023 pokračuje spolupráce naší školy se Střední školou logistickou Dalovice, p. o.  a to díky projektu "Technická angličtina", kterou vede Mgr. Martina Appeltauerová, vyučující anglického jazyka na SŠ Dalovice. Skupinu žáků 9.C naší školy vede v projektu vyučující informatiky Roman Kiš. Vedle pravidelných setkávání s angličtinou patří k projektu i exkurze.

            Tento týden jsou vybraní žáci na dvoudenním výjezdu v Liberci. Pro žáky byl připravenl pestrý program - úniková hra skrze historickou část města, návštěva IQ parku a IQ Landie a spousta společných her a vzdělávacich aktivit.

            Žáci druhého stupně se opět po roce vypravili do malého sálu hotelu Thermal na projekt Planeta Země 3000. Letošním tématem komentované projekce byl "Magický Senegal". Vzdělávací program je výborným doplněním výuky zeměpisu. Aktivita byla podpořena spolkem SRPŠ.

            Třída 8.B navštívila Ekocentrum v Ostrově nad Ohří a absolvovala přírodopisný výukový program na téma rozmnožování zvířat. Aktivní učení v terénu žáky velmi bavilo a největším zážitkem byla možnost kontatku se zvířaty místního Ekocentra.

            Žáci prvního i druhého stupně se připravují na Dopravní soutěž mladých cyklistů. V rámci příprav si uplynulou středu zopakovali formou celodenního projektu zdravovědu pod vedením paní učitelky Kafkové.

          • Škola v přírodě 4. A a 4. B

          • V týdnu od 17. – 21. 4. si děti ze 4. A a 4. B užívaly na hotelu Berghof v Novém Městě u Jáchymova. Malý hotýlek byl velmi pěkný a personál maximálně vstřícný, naše děti se na oplátku předvedly v tom nejlepším světle a dostaly za své chování a úklid velkou pochvalu.

            V Jáchymově jsme navštívili Muzeum Královská mincovna, kde nás čekal poutavý výklad a kde děti vykoupily téměř všechny upomínkové předměty. Velmi zajímavá byla i prohlídka (opět s výkladem) Štoly č. 1.

            Paní vychovatelky Volfová a Tatarková pro děti připravily nápaditý odpolední program se spoustou her a soutěží. Program nám zpestřila i návštěva pana Kabeše z horské služby. Opékání buřtů nám zpestřil padající sníh, což byl pro mnohé z nás nový zážitek. Ovšem nejvíce se děti vyřádily na závěrečné diskotéce s písničkami na přání. Odjížděli jsme sice unavení, ale se spoustou zážitků.

            Moc děkujeme všem rodičům za pomoc!

                                                                                                  Jitka Stryková a Barbora Hankerová, tř. uč. 4. A a 4. B

          • Kreativní soutěž v německém jazyce

          • Žáci devátých tříd se pod vedením Mgr. Jarmily Šantorové zapojili do kreativní soutěže v německém jazyce. Soutěž vyhlásilo Krajské sdružení MAS Karlovarského kraje a MAS Sokolovsko, finanční podporu poskytl Karlovarský kraj. Žákům bylo zadáno téma - reklama na Karlovarsko - šlo o propojení jazyka a IT.  Ze tří týmů, které byly vybrány ve školním kole a jejichž práce byly zaslány do meziškolního krajského kola soutěže, obsadily naše dva týmy první příčky. Žáky oceňujeme za aktivní přístup a gratulujeme k velkému úspěchu v této soutěži. 

          • Ohnivý den Šamana aneb Čarodějnický rej v ŠD

          • Pálení čarodějnic je lidový zvyk spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice, který se odehrává v noci ze 30. dubna na 1. května. Také indiáni mají svého čaroděje - Šamana, proto jsme tento zvyk pojali trochu netradičně a uspořádali si včera zábavné sportovní odpoledne plné záludných soutěží v našich indiánských kostýmech. Jaké byly soutěže? Třeba hod sekerkou, lov divé zvěře oštěpem, přeskok přes oheň, obíhání totemu, skládání indiánských znaků, let na koštěti, stavba tee-pee ... Za každý splněný úkol dostaly děti písmenko do tajenky, ta potom tvořila kód k otevření sladkého pokladu samotného Šamana. Nechyběl ani závěrečný indiánský taneček.  

          • Pozvání na Majáles

          • Žáci II. stupně připravují pod záštitou SRPŠ jarní ples, na který Vás srdečně zvou.

            Vstupenky si můžete zakoupit od úterý 2. 5. 2023 v sekretariátu II. stupně u paní Táborské.

            V souvislosti s přípravou tomboly se obracíme na rodiče s prosbou o spolupráci.

            Pokud máte možnost přispět darem do tomboly, je možné tak učinit do 19. 5. 2023.

            Dary shromažďujeme v sekretariátu II. stupně u paní Táborské. 

          • Celoroční tematická hra v ŠD "Na indiánské stezce"

          • Stále pokračujeme v naší celoroční hře "Na indiánské stezce". Z odpadového materiálu jsme si vyráběli Indiánský totem kmene. 

            Luštili jsme záhadné vzkazy "Tajemství náčelníka" při návštěvě knihovny psané indiánským písmem. Vyráběli jsme dešťové hole, které by přivolali dostatek vláhy. 


            Snažili jsme se proniknout do tajů zahradní moudrosti Čejenů. Sázeli jsme semínka, pozorovali změny v přírodě, vítali jaro. Ze samotvrdnoucí hmoty jsem si vyrobili náhrdelníky pro pravé indiány zdobené zuby divé zvěře. Už máme takřka celé indiánské kostýmy! 

          • Co nového v naší družině?

          •  

            ​​​​​​​

            V naší družině se nikdy nenudíme! Po záplavě zajíčků, kuřátek a košíčků v různých podobách z nejrůznějšího materiálu jsme se pustili do sportovních aktivit.​​​​​

            ​​

            Navštívili jsme hernu Hopa, hopa a první skupinka z oddělení paní Puchýřové už stihla řádit na Laser game. Moc se nám tam líbilo. Další oddělení tato aktivita teprve čeká. 

            Každou možnou chvilku se snažíme trávit také venku, na dětských hřištích, kde sportujeme a tvoříme z přírodnin. 

          • Aktuality uplynulého týdne

          • Během uplynulých dní absolvovali žáci druhého stupně několik aktivit, mezi které patří preventivní program "Než užiješ alkohol, použij svůj mozek" pro sedmé a osmé třídy, setkání s virtuální realitou pro žáky 6. tříd a přednáška na téma "Trh práce budoucnosti" pro žáky 8. tříd. Všechny programy byly škole poskytnuty zdarma a vedly je zkušené lektorky. Každá z aktivit pro školní třídu byla realizována v průběhu 2 vyučovacích hodin.

            Žáci třídy 7. C a 8. B přijali pozvání do Krajské knihovny na workshop nazvaný Green Day v knihovně. Navštívili přednášky a projekce na téma ekologie, udržitelnost a Fair Trade, nakoupili si drobnosti v charitativním bazárku a ochutnali dobroty vyrobené v rámci férového zemědělství. Aktivita byla zajímavým zpestřením běžných školních dnů.

            Během tohoto týdne byly školám rozeslány finální výsledky a krajské srovnání výsledků mezinárodní soutěže Matematický klokan. Gratulujeme žákyním 5. tříd Evě Langerové a Adrianě Baierové a děkujeme za skvělou reprezentaci školy.

            V rámci kraje obsadily dívky 3. místo ve své kategorii.​

            V areálu druhého stupně byla dokončena a vybavena nová venkovní učebna, kterou začneme již v příštích dnech plně využívat pro výuku. Díky projektu vzniklo i doskočiště, které využíjí žáci při výuce tělesné výchovy.

            Žáci prvního i druhého stupně se aktivně připravují na každoroční soutěž mladých cyklistů. V průběhu zimy věnovali čas teorii, nyní se zaměřují za dobrého počasí na jízdu zručnosti. 

            Naši šikovní výtvarníci dokončili společné práce a vyzdobili jimi vestibul budovy druhého stupně. Jeden z obrazů je dokončením společného projektu Erasmus+, druhý je rozloučením "deváťáků" a předáním vzkazů mladším spolužákům. :-)

            V tomto týdnu proběhly také třídní schůzky rodičů a při té příležitosti byly projednány aktivity SRPŠ a školy do konce školního roku.

            Velkou nejbližší připravovanou akcí žáků II. stupně ve spolupráci se SRPŠ je "Majáles", který proběhne v Lidovém domě dne 2. 6. 2023 od 18:00 do 22:00. Žáci pilně připravují program, výzdobu, hudbu, pozvánky i tombolu, s jejíž přípravou budou potřebovat pomoc rodičů. Pokud můžete podpořit tento projekt sponzorským darem do tomboly (účastníky plesu jsou žáci druhého stupně), shromažďujeme dary v sekretariátu druhého stupně do pátku 19.5.2023. Ostatní informace o prodeji vstupenek a programu budou zveřejněny již brzy.

            Ve spolupráci se SRPŠ dále pokračuje projekt "Dopis kamarádovi", dubnové dopisy již byly rozeslány do schránek žákům 2. a 3. tříd.

            Anglické dopisy obdržely v tomto týdnu "páťáci" a to z rukou žáků 8.B, kteří při příležitosti návštěvy prvního stupně zavzpomínali na své první školní roky. Pro čtvrťáky, kteří se dnes vrací ze školy v přírodě máme připravené dopisy v obálkách a budou doručeny v příštím týdnu.

            Největší akcí tohoto týdne je projektový den k příležitosti "Dne Země". Třídy druhého stupně naplánovaly exkurze a výlety spojené s úklidem veřejného prostoru. Letos jde již o druhý ročník projektového dne, který podporuje kladný vztah žáků k životnímu prostředí a zodpovědnému přístupu k životu ve svém městě. Počasí je pro celodenní pobyt na čerstvém vzduchu ideální.

          • Projektový den v divadle

          • V pondělí 17.4. navštívili žáci 5.C Západočeské divadlo v Chebu, kde byl pro ně v rámci projektového dne připraven program na celé dopoledne. Za doprovodu lektora a herce Petra Bařiny se podívali do zákulisí divadla, seznámili se s divadelními profesemi a setkali se s herečkou Eliškou Huber Malíkovou a dramaturgyní Martinou Pokornou, kterých se mohli zeptat na vše, co je zajímá. Na závěr si mohly děti nacvičit krátké vystoupení a předvést ho na pódiu ostatním.

          • Čtvrté třídy v Galerii umění města Karlovy Vary

          • Tento týden čtvrté třídy navštívily pozoruhodné místo na konci lázeňské zóny. Tím místem je Městská galerie Karlovy Vary, kde většina žáků byla vůbec poprvé. 

            Se zajímavým programem a sbírkami nás seznámila paní Lenka Tothová, která pro nás měla několik úkolů pro lepší pochopení i vnímavost výtvarných děl. V moři umění jsme toho stihli probrat pouze část, proto se do galerie vrátíme ještě v pátém ročníku. 

          • Únikové hry na I. stupni

          • Dnes se na I. stupni rozeběhly únikové hry. Začínají 2. a 3. třídy, jejichž hru si připravila Eliška Kubálková z 5.B. Aby žáci mohli uniknout, musejí splnit úkoly týkající se poznávání lesa. Přejeme všem snadný únik 🙂.

          • Jaro přichází

          • V pondělí 3. dubna vystoupili žáčci přípravných tříd pod vedením paní učitelky Lenky Krajsové a Lucie Novotné s pásmem básní a písniček na téma "Jaro přichází". 

          • Velký úspěch krajském kole jazykové soutěže

            Další velký úspěch v jazykové soutěži má Damián Šebo ze 4. A, který získal v Krajském kole soutěže z angličtiny 1. místo. Damián jel do Chebu s dobrou náladou a byl perfektně připravený. Velkým a milým překvapením pro porotu byly texty z děl Williama Shakespeara, které uměl bravurně přednést. Porotu pobavil historkami že života, dokázal dlouze mluvit na téma, které si vylosoval, a reagoval v anglickém jazyce na záludné otázky poroty stejně hladce, jako by angličtina byla jeho mateřský jazyk. Děkujeme mamince Damiána za doprovod a ještě jednou, Damiáne, velká gratulace!

          • Mc Donald Cup

            ​​Ve středu 3. 5. se na stadionu FC Slavia Karlovy Vary uskutečnilo okresní kolo Mc Donald Cupu ve fotbale. Naši školu reprezentovala 2 družstva. Za 1.- 3. třídu hrál Marek Nečekal (3.A), Miroslav Holub (2.B), Michal Godžo (3.C), Pavel Pinkas (3.D), Vojtěch Černý (3.C), Denis Vlnatý (3.C), Alexandr Zakreničnij (2.C), Nicolas Edr (2.C), Petr Šott (2.C), Šimon Uhrin (2.C), Václav Zloch (2.C). Kluci si svou hrou a nasazením vykopali postup do dalšího kola, které se hraje příští středu v Ostrově.

          • Úspěch žáků v angličtině

            Žáci prvního i druhého stupně se v tomto školním roce zapojili do kreativní soutěže v anglickém jazyce. Soutěž vyhlásilo Krajské sdružení MAS Karlovarského kraje a MAS Sokolovsko, finanční podporu poskytl Karlovarský kraj. Téma bylo pro žáky druhého stupně stejné jako v němčině - reklama na Karlovarsko - video v rozsahu 3 až 5 minut. Také žáci prvního stupně zpracovali video na regionální téma: "Co mám rád(a) a nemám rád(a) na městě/obci, kde žiji."

          • Uplynulý týden na I. stupni

            Žáci 4.C plnili ve Světě záchranařů průkaz cyklisty - testem dopravních pravidel a jízdou zručnosti. Navštívili také Bečovskou botanickou zahradu, kde byl pro žáky připraven program Zvuky a barvy. Poznávali rostliny, ptáky a prohlédli si také dolní část zahrady.​​​​​​​​​​​​​​

            Žákovský parlament 1.stupně navštívil ve středu 26.4. naši školní jídelnu a prohlédl si prostory, které znají jen paní kuchařky-sklady, přípravny jídla a kuchyni, kde se vaří a vydávají obědy.

          • ŠD na Laser game

            V pátek se oddělení ŠD paní Volfové a Tatarkové vydalo na Laser game ve Staré Roli, kde mezi sebou družstva čtvrťáků a druháčků poměřila svou herní taktiku. Některým se dařilo lépe, některým méně, ale vítězem se stali nakonec všichni! Stejná akce čeká na třeťáky a druháky příští týden.

          • Škola v přírodě 4. A a 4. B

            V týdnu od 17. – 21. 4. si děti ze 4. A a 4. B užívaly na hotelu Berghof v Novém Městě u Jáchymova. Malý hotýlek byl velmi pěkný a personál maximálně vstřícný, naše děti se na oplátku předvedly v tom nejlepším světle a dostaly za své chování a úklid velkou pochvalu.

            V Jáchymově jsme navštívili Muzeum Královská mincovna, kde nás čekal poutavý výklad a kde děti vykoupily téměř všechny upomínkové předměty. Velmi zajímavá byla i prohlídka (opět s výkladem) Štoly č. 1.

          • Kreativní soutěž v německém jazyce

            Žáci devátých tříd se pod vedením Mgr. Jarmily Šantorové zapojili do kreativní soutěže v německém jazyce. Soutěž vyhlásilo Krajské sdružení MAS Karlovarského kraje a MAS Sokolovsko, finanční podporu poskytl Karlovarský kraj. Žákům bylo zadáno téma - reklama na Karlovarsko - šlo o propojení jazyka a IT. Ze tří týmů, které byly vybrány ve školním kole a jejichž práce byly zaslány do meziškolního krajského kola soutěže, obsadily naše dva týmy první příčky. Žáky oceňujeme za aktivní přístup a gratulujeme k velkému úspěchu v této soutěži.

          • Ohnivý den Šamana aneb Čarodějnický rej v ŠD

            Pálení čarodějnic je lidový zvyk spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice, který se odehrává v noci ze 30. dubna na 1. května. Také indiáni mají svého čaroděje - Šamana, proto jsme tento zvyk pojali trochu netradičně a uspořádali si včera zábavné sportovní odpoledne plné záludných soutěží v našich indiánských kostýmech. Jaké byly soutěže? Třeba hod sekerkou, lov divé zvěře oštěpem, přeskok přes oheň, obíhání totemu, skládání indiánských znaků, let na koštěti, stavba tee-pee ... Za každý splněný úkol dostaly děti písmenko do tajenky, ta potom tvořila kód k otevření sladkého pokladu samotného Šamana. Nechyběl ani závěrečný indiánský taneček.

          • Pozvání na Majáles

            Žáci II. stupně připravují pod záštitou SRPŠ jarní ples, na který Vás srdečně zvou.

            Vstupenky si můžete zakoupit od úterý 2. 5. 2023 v sekretariátu II. stupně u paní Táborské.

            V souvislosti s přípravou tomboly se obracíme na rodiče s prosbou o spolupráci.

            Pokud máte možnost přispět darem do tomboly, je možné tak učinit do 19. 5. 2023.

          • Celoroční tematická hra v ŠD "Na indiánské stezce"

            Stále pokračujeme v naší celoroční hře "Na indiánské stezce". Z odpadového materiálu jsme si vyráběli Indiánský totem kmene.

            Luštili jsme záhadné vzkazy "Tajemství náčelníka" při návštěvě knihovny psané indiánským písmem. Vyráběli jsme dešťové hole, které by přivolali dostatek vláhy.


            Snažili jsme se proniknout do tajů zahradní moudrosti Čejenů. Sázeli jsme semínka, pozorovali změny v přírodě, vítali jaro. Ze samotvrdnoucí hmoty jsem si vyrobili náhrdelníky pro pravé indiány zdobené zuby divé zvěře. Už máme takřka celé indiánské kostýmy!

          • Co nového v naší družině?

            ​​​​​​​

            V naší družině se nikdy nenudíme! Po záplavě zajíčků, kuřátek a košíčků v různých podobách z nejrůznějšího materiálu jsme se pustili do sportovních aktivit.​​​​​

            ​​

            Navštívili jsme hernu Hopa, hopa a první skupinka z oddělení paní Puchýřové už stihla řádit na Laser game. Moc se nám tam líbilo. Další oddělení tato aktivita teprve čeká.

          • Aktuality uplynulého týdne

            Během uplynulých dní absolvovali žáci druhého stupně několik aktivit, mezi které patří preventivní program "Než užiješ alkohol, použij svůj mozek" pro sedmé a osmé třídy, setkání s virtuální realitou pro žáky 6. tříd a přednáška na téma "Trh práce budoucnosti" pro žáky 8. tříd. Všechny programy byly škole poskytnuty zdarma a vedly je zkušené lektorky. Každá z aktivit pro školní třídu byla realizována v průběhu 2 vyučovacích hodin.

          • Jazykové zkoušky Cambridge na naší škole

            Dne 29.05. se na naší základní škole budou konat jazykové Cambridge zkoušky pro děti od 9 do 15 let, kde děti mohou získat certifikát potvrzující jazykovou úroveň.

            Cambridge zkoušky prověřují všechny 4 jazykové dovednosti, tj. čtení, psaní, poslech a mluvený projev. Cílem zkoušky je povzbudit děti k dalšímu učení, probudit v nich radost ze studia cizího jazyka, dosažených výsledků a motivovat je k další práci.

          • Projektový den v divadle

            V pondělí 17.4. navštívili žáci 5.C Západočeské divadlo v Chebu, kde byl pro ně v rámci projektového dne připraven program na celé dopoledne. Za doprovodu lektora a herce Petra Bařiny se podívali do zákulisí divadla, seznámili se s divadelními profesemi a setkali se s herečkou Eliškou Huber Malíkovou a dramaturgyní Martinou Pokornou, kterých se mohli zeptat na vše, co je zajímá. Na závěr si mohly děti nacvičit krátké vystoupení a předvést ho na pódiu ostatním.

          • Jaro přichází

            V pondělí 3. dubna vystoupili žáčci přípravných tříd pod vedením paní učitelky Lenky Krajsové a Lucie Novotné s pásmem básní a písniček na téma "Jaro přichází".