• Okresní kolo olympiády v anglickém jazyce

          • V naší škole se 30. 3. uskutečnilo okresní kolo soutěže olympiády z anglického jazyka pro 4. a 5. ročník.

            V obou kategoriích naši školu zastupovali vítězové školního kola: Damián Šebo ze 4. A a Anička Sedrovičová z 5. A.

            Celé dopoledne všichni zúčastnění hovořili před porotou v angličtině. Měli za úkol představit sama sebe, přednést báseň, naučený text nebo zazpívat písničku, mluvit na vylosované téma, odpovídat na zvídavé otázky poroty a také umět popsat obrázek nebo si na místě vymyslet příběh a ten odvyprávět.

            Atmosféra byla sice lehce soutěživá, ale nervozitu rychle přebyla dobrá nálada, smích a legrační příběhy, které jsme mohli všichni slyšet. Děti mají neuvěřitelnou slovní zásobu, dokáží se pohotově vyjadřovat v cizím jazyce a je možné si s nimi povídat téměř o čemkoli, protože jejich jazyková výbava je opravdu na vysoké úrovni. Je vidět, že je cizí jazyk baví, líbí se jim a hlavně ho umí bez zábran používat.

            Oba naši žáci podali výborný výkon! Anička Sedrovičová získala 4. místo a Damián Šebo 1. místo a postupuje dál do Krajského kola. Damiáne, držíme palce!

            Moc oběma gratulujeme a děkujeme za odvahu a velké nasazení.

          • Zápis budoucích prvňáčků

          • Dne 4. 4. 2023 proběhly na naší škole zápisy do 1. ročníků pro školní rok 2023/2024. Účast byla hojná. První patro školy bylo plné natěšených rodičů a dětí. Budoucí prvňáčky čekala u zápisu procházka zoologickou zahradou. Pomocí veselých úkolů se zvířátky prokázaly děti svoji prostorovou orientaci, úroveň komunikace, znalost barev, tvarů, počtářské dovednosti, správný úchop psacího náčiní a úroveň kresby. Rodiče se při čekání mohli občerstvit připravenými teplými i studenými nápoji.

            Po skončení zápisu si děti vybraly drobné dárečky jako památku na slavnostní den a v přízemí školy si mohly vyzvednout balónek a vyfotit se u připravené dekorace.

            Z reakcí dětí se zdá, že si zápisy děti opravdu užily. Svůj slavnostní den zvládli všichni na první velkou jedničku.

          • Ukliďme Česko

          • Dne 31. 3. se žáci IV. C zúčastnili dobrovolnické úklidové akce "Ukliďme Česko". Navlékli barevné rukavice, vyfasovali velké pytle a i přes nepřízeň počasí se s chutí a nadšením pustili do úklidu kolem cyklostezky u OC Fontána. Práce jim šla od ruky. Posbírali přibližně 15 pytlů odpadu. Je ostudné, co všechno lidé jen tak zahodí do přírody. Myslím si, že svým zodpovědným přístupem čtvrťáci naplnili cíl i myšlenku této akce a že si uvědomili, jak je důležité se chovat k přírodě ohleduplně. Patří jim VELKÝ DÍK a VELKÁ POCHVALA.

             

                                                                                                                               Mgr. Štěpánka Rambousková

          • Týden plný aktivit

          • Šplhouni z 8. a 9. tříd se umístili na krásném 1. místě v krajském kole ve šplhu. Školu reprezentovali Radek Černý, Václav Prošek, Martin Krzák, Jan Šulc. Chlapcům děkujeme a přejeme mnoho dalších sportovních úspěchů.

            Zástupci žákovského parlamentu se vypravili do přípravných tříd. V rámci března, měsíce knihy, přišli mladším dětem předčítat připravené příběhy. Žáci osmých tříd připravili další dopisy, které poputují do schránek druháčků a třeťáčků v první polovině dubna. Pro čtvrté a páté třídy je taktéž jako každý měsíc připraven anglický dopis s kvízem. 

            Žáci a vyučující druhého stupně připravili workshopy a prohlídku školy pro děti 5. tříd, snaží se tak alespoň částečně představit druhý stupeň a jeho specifika. Celá akce má za úkol zbavit páťáky případných obav a pomoci jim připravit se na pohodový přestup na vyšší stupeň základní školy.

            Letošní páťáci se ve skupinách aktivně zapojili při ukázkových hodinách tělesné výchovy pod vedením Mgr. Lukáše Jankovského, vyzkoušeli práci s mikroskopy v učebně přírodopisu s paní učitelkou Elvírou Barthovou a absolvovali kvíz a workshop v učebně výtvarné výchovy, kde se jim věnovala Bc. Štěpánka Frousová. Žáci a žákyně 8. tříd pak pod vedením třídních učitelek Mgr. Jolany Miličové, Mgr. Lindy Hrochové a Štěpánky Novotné zajistili prohlídky budovou druhého stupně, zahráli si s dětmi hry a zodpověděli dotazy týkající se předmětů, vyučujících a dalších důležitých změn.

            Dle zpětné vazby od žáků návštěva splnila a někdy i předčila očekávání našich budoucích šesťáků, na které se v září již moc těšíme.

            Ve středu dne 29.3.2023 v odpoledních hodinách odprezentovala v aule na Prvním českém gymnáziu v Karlových Varech skupina žáků naší 9.B svou práci v projektu Post Bellum, Příběhy našich sousedů. Celkově se do tohoto nesoutěžního projektu letos zapojilo 12 škol. Naše žáky vedla Mgr. Světlana Ševčíková a tým ve složení Lenka Baťková, Petra Fischbachová, Eliška Šneberková a Marek Peteřík odvedl výbornou práci (viz odkazy níže). Velké poděkování patří i "naší" pamětnici paní Bernatzikové.

          • Den otevřených dveří

          • Na Den učitelů 28.3. jsme přivítali budoucí prvňáčky, kteří se přišli seznámit s I. stupněm. Děti si v doprovodu rodičů nebo paní učitelek prošly budovu školy, nahlédly do vyučování a někteří se i zapojily do vyplňování pracovních listů nebo velikonočního tvoření. Průvodci jim byli žáci 4. a 5 tříd, kteří zodpovídali zvídavé otázky rodičů i dětí.

            Věříme, že jsme budoucím prvňáčkům ukázali, že naše škola je místem, kam chodí děti rády a kde se kromě učení dá zažít i spoustu radosti, tvoření a zábavy.

          • Zážitkový program v ŠD

          • Ve středu 15.3. za námi přijely až z dalekého Havlíčkova Brodu tři kozí slečny, aby nám předvedly jak jsou šikovné a co vše dokáží. V zážitkovém programu trvající přes dvě hodiny jsme se hravou formou dozvěděli vše o kozách domácích, o jejich životě, stravě, viděli jsme ukázku dojení a dokonce nám zatančily na hudbu, na krátké vtipné básničky předvedly kozí slečny nejrůznější pohybové kousky.

            Nejlepší část však přišla, když jsme mohli kozy vzít na procházku, krmit je, pohladit, podrbat za uchem nebo se s nimi vyfotit. Po ukončení programu si někteří z nás zakoupili knížku s názvem KOZÍ KALENDÁŘ. Domů jsme odcházeli s KOZÍM RAZÍTKEM na ruce. Celá akce měla velký úspěch a i přes chladnější počasí se na kozí kamarády přišla podívat většina družinkových dětí. Tímto děkujeme všem rodičům, že umožnili svým dětem účast na této akci a paní Armandové, která za námi se svým programem ochotně a ráda přijela.

          • Jarní slavnosti v ŠD

          • Školní družina již tradičně každý rok připravuje v období před Velikonocemi tvoření pro rodiče s dětmi. Letos se tato akce spojila s dnem otevřených dveří naší školy. Vyráběli se velikonoční dekorace v podobě zajíčků, kraslic, kuřátka nebo sáčky na koledu. Radost udělali malým i velkým. 

          • Velikonoční výtvarný workshop

          • V rámci Dne otevřených dveří proběhl na I. stupni velikonoční výtvarný workshop, který měly na starost paní učitelky Pavla Celerová a Petra Kratochvílová.

            Podívat se přišli budoucí prvňáčkové i žáci naší školy. S sebou si odnesli velikonoční vajíčko tvořené mramorováním, ručně malované, nebo různé druhy ptáčků. Atmosféra byla přímo jarně velikonoční.

          • Ze života včel

          • V rámci projektu Jaro, který probíhá ve 2.B už celý měsíc, jsme se minulý týden věnovali VČELÁM. Žáci nejprve zhlédli zajímavý dokument o včelách, kde se dozvěděli plno nových informací.  Dále pracovali s textem a vyhledávali odpovědi na záludné otázky, např. proč včelí žihadlo zůstává v kůži bodnutého nebo kdo všechno žije v úlu, jak se včela vyvíjí.

            Dobrovolným úkolem bylo vyrobit včelu z jakéhokoliv materiálu. Zde musím ocenit velkou kreativitu všech zúčastněných, protože vznikly včelky z lega, křepelčího či kinder vajíčka. Zajímavá byla i včelka namalovaná precizně na kamínek či origami včelka, korálková  včelka a plno dalších krásných včel z papíru.

            Vyvrcholením celého tématu byla návštěva opravdového včelaře. Pozvání přijal pan Pavel Krapáč, který se včelařství věnuje od svých 11 let. Jeho vyprávění bylo velmi zajímavé a přinesl s sebou i malý včelí úl s plástvemi. Vysvětlil nám, jak se med vyrábí, jaké druhy medu lze získat, jakým způsobem včely přezimují, jak se včely rojí nebo jak se celkově o včely starat. Děti si toho mnoho zapamatovaly a získané informace použily v samostatné práci – POPIS VČELY.

                                                                                                                          Mgr. Eva Záhoříková

             

          • ERASMUS - hostujeme zahraniční školy

          • V minulém roce se naší škole podařilo úspěšně zažádat o grant Erasmus+. Šlo konkrétně o projekt krátkodobých mobilit pedagogických pracovníků. V rámci získaného grantu se 8 vyučujících naší školy zúčastnilo vzdělávacích kurzů v zahraničí. Kurzy proběhly v Rakousku, Itálii, Německu a na Islandu. Tyto aktivity nebyly pouze dalším vzděláváním pedagogů. Největším bonusem bylo získání partnerských škol pro spolupráci a jasnější představa o tom, jaké jsou další možnosti aktivního zapojení školy do projektu Erasmus+. Jak již bylo zmíněno, třída 6.A pod vedením třídní učitelky Mgr. Lucie Haakové a Ing. Milana Růžičky navázala online spolupráci se školami na Slovensku a v Polsku a spolupracují na projektu, který propojuje historii a informatiku.

            Nejčerstvější naší zkušeností v rámci Erasmu je zkušenost s hostováním zahraničních studentů. K této aktivitě nás přivedla ředitelka Základné školy A. Sládkoviča, Sliač  Mgr. Alžbeta Krúpová, která je zkušenou koordinátorkou mezinárodních projektů Erasmus+.

            Vše jsme mohli na naší škole zrealizovat především díky aktivnímu zapojení žáků třídy 7.A a 7.B, jejich úžasných a obětavých rodičů a třídních učitelek Ing. Marcely Kafkové a Mgr. Světlany Ševčíkové.

            Naši školu navštívili vyučující a žáci ze Slovenska (Sliač) a Španělska (Cartagena a Zarautz). Naši žáci se postarali o ubytování studentů ve svých rodinách, vyučující připravili program.

            V rámci celého projektového týdne čekaly žáky první den seznamovací hry a výtvarný workshop pod vedením paní učitelky Bc. Štěpánky Frousové, dále prohlídka Karlových Varů a kvíz "Prameny", kde žáci výborně zvládli mezinárodní skupinovou spolupráci. 

            V úterý jsme se společně vlakem vypravili do Bečova, navštívili zámek a relikviář. V botanické zahradě absolvovaly děti ve skupinách program "Zvířecím detektivem v Botance". Lektoři jej skvěle vedli česko anglicky a děti společně odvedly výbornou práci a vše vypátraly. 

            Největším zážitkem pro naše zahraniční hosty byla jízda lanovkou Imperial a lanovkou na rozhlednu Diana, kam jsme se vypravili ve středu. Děti čekaly společné úkoly, např. mezinárodní "alfabox" či běhací piškvorky. Odpoledne pak strávily děti z partnerských škol v hostujících rodinách, které pro ně připravily rozmanitý program. Ve čtvrtek jsme společně navštívili město Loket a Svatošské skály. 

            Poslední dopoledne jsme strávili ve škole. Děti si zahrály různé hry, ve dvojicích si navzájem vytvořily facebookové stránky (jako rekapitulaci toho, co se o sobě navzájem dozvěděly) a společně dekorovaly karlovarský pohárek, který si děti z partnerských škole odvezly jako dárek na památku.

            Velké poděkování patří též paní učitelce Bc. Pavle Hájkové a dětem z kroužku španělštiny, které si připravily zábavný kvíz pro skupinu dětí ze Zarautz.

            Závěrem programu obdrželi všichni účastníci certifikát. Jsme vděčni za tuto neobyčejnou zkušenost. 

          • Matematický klokan a další aktivity.

          • V uplynulých dnech proběhlo školní kolo celorepublikové soutěže Matematický klokan. Našimi nejúspěšnějšími řešiteli se stali:

            kategorie Kadet: Lucie Hrabáková z 9.A

            kategorie Benjamín: Daniel Guha z 6.C

            kategorie Klokánek: Eva Langerová z 5.A a Adriana Baierová z 5.B

            kategorie Cvrček: Tobiáš Bláha ze 3.C

            Statistiky školních výsledků jsou zpracovány, odeslány a nyní jen čekáme, jak se naši žáci umístí v celorepublikovém srovnání.

            Žáci II. stupně také úspěšně reprezentovali školu v okresním kole zeměpisné olympiády. V kategorii C obsadil Ondřej Havel z 9.C krásné 5. místo. V kategorii A obhájil Miron Jefremenko ze 6.A výborné 7. místo. Dařilo se všem zúčastněným žákům, všem gratulujeme.

            V pátek 24.3. se žáci 9. ročníků zúčastnili také okresního finále v basketbalu. V konkurenci 13 družstev se jim nepodařilo postoupit do finálové skupiny a obsadili dělené 4. místo. Příští týden starší žáky čeká krajské finále ve šplhu.​​

            Žáci 9. C se zúčastnili exkurze v rámci projektu "Technická angličtina". Jde o pravidelné setkávání žáků zapojených základních škol na Střední škole logistické v Dalovicích. V rámci těchto seminářů žáci rozvíjí technickou angličtinu se zaměřením na logistiku a cestování. Projekt umožňuje žákům účast na několika exkurzích ve firmách nebo na vzdělávacích akcích.

            Třída 8.C se vypravila ve čtvrtek 23.3.2023 do vzdělávacího centra v Ostrově nad Ohří a absolvovala přednášku a interaktivní program o rozmnožování savců.

            Skupina žáků 8. a 9. tříd se bez zranění vrátila ze zimního kurzu. Velké poděkování patří pedagogům, kteří celý týden organizačně zajistili. 

          • Výroba ručního papíru

          • 5. A navštívila paní lektorka z Galerie SUPERMARKET wc. Tato dílna byla zaměřena na seznámení se vznikem papíru, recyklaci a využití v běžném životě. Žáci si vyrobili svůj vlastní ruční papír, k jeho ozdobení využili sušené květiny a byliny. Za tři neděle dětem paní lektorka přinese hotová usušená díla.

                                                                                                                                      Mgr. Lenka Buřičová

          • Odznak všestrannosti

          • Ve čtvrtek 23.3. se účastnilo 14 vybraných žáků z 3. - 6.tříd Okresního kola odznaku všestrannosti, které se konalo na ZŠ Masarykova v Ostrově. Soutěžilo se v 5 disciplínách, a to v trojskoku, hodu medicinbalem, přeskoku přes švihadlo, driblingu a klicích. Přestože se naši žáci zúčastnili takovéto soutěže poprvé a konkurence byla opravdu velká, ostudu neudělali a vedli si velmi dobře. V soutěži družstev obsadili celkové 6.místo ze 7. 

            Do krajského kola postupují z krásného 2. místa Hana Fremlová ze 4. B a Kryštof Kučera ze 6. B.  Děkuji všem sportovcům za vzornou reprezentaci školy.

                                                                                                                                                   Mgr. Jana Karásková

             

          • Zimní kurz - druhý turnus

          • Osmáci a deváťáci propadli zimním sportům! Naším revírem jsou klínovecké sjezdovky. Naše tempo je zběsilé. Směr jasný, z kopce dolů k vleku a zpět nahoru, po celé tři dny. Naším pracovním nástrojem jsou lyže a snowboardy. Truhlářská objevila několik mimořádných lyžařských talentů. Za maximální výkon, samostatnost a kamarádství si všichni zaslouží palec nahoru 👍

            Součástí programu byla i večerní detektivní hra a diskotéka.

            Velké poděkování patří vyučujícím Mgr. Lindě Hrochové, Mgr. Martině Suchanové a Romanu Kišovi.

          • Na každou nožku jinou ponožku

          • Mezinárodní den dětí s Downovým syndromem si 21.3. symbolicky připomněl 1.stupeň Ponožkovým dnem. Děkujeme za fotky 1.A, 1.B, 1.C, 2.B, 3.A, 3.B, 3.D, 4.B, 4.C, 5.B a 5.D.

          • Ohlédnutí za KARNEVALEM

          • SRPŠ 17.3.2023 uskutečnilo první karneval ZŠ Truhlářská. Dle reakce našich dětí se akce velmi vydařila. Atmosféra byla fantastická! 

            Za SRPŠ bych ráda poděkovala Studiu Fontána za krásná vystoupení a ochotu udělat si na nás čas. Velký dík také patří společnosti MADETA a.s. a rodičům, kteří darovali krásné dárky do naší tomboly. Věřím, že se karneval stane naší tradicí a v příštím roce se opět setkáme a užijeme si to. Nyní se můžeme těšit na Majáles 2.stupně, který se uskuteční také v Lidovém domě. 

            Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková 

          • Soutěže a aktivity uplynulého týdne na II. stupni

          • Žáci druhého stupně se zúčastnili okresního kola konverzační soutěže v anglickém jazyce, neobsadili sice postupová místa, ale vedli si v soutěži velmi dobře. Kategorii mladších žáků reprezentovala Anna Zaporozhets ze 7.C a kategorii starších žáků Ondřej Zburník z 9.A. 

            Starší žáci druhého stupně se také zapojili do soutěže v německém jazyce, kde zadáním bylo natočit reklamu na Karlovarský kraj, nebo spíše místo, produkt či zajímavost v kraji. Tři videa byla zaslána do dalšího kola soutěže a jejich autory byly trojice žáků 9. tříd: 1. místo: Lenka Baťková, Eliška Šneberková, Marek Peteřík - 9.B, 2. místo: Jakub Dvořák, Nela Fričová, Daniel Hanák - 9.C, 3. místo: Natálie Džupinová, Daniela Kočová, Jana Závodná - 9.C. Všem gratulujeme a oceňujeme aktivní zapojení do soutěže.

            Skupina 4 žáků osmých tříd se vydala do Kraslic na soutěž v polytechnice v doprovodu Mgr. Markéty Zachariášové. Soutěž připravila Krajská hospodářská komora a tématem byla práce s kovem. Naši školu reprezentovali Nikola Khuátová, 8.B, Leona Fingerová, 8.C, Matěj Klíma, 8.A a Martin Mareš, 8.B. Žáci vyráběli dva výrobky z polotovarů, železnou hrací kostku a stojánek na telefon. Výrobky se jim moc povedly a byli všichni od mistrů dílen pochváleni za skvělé pracovní nasazení. Ve volné chvíli si mohli vyzkoušet různé hlavolamy, vyrobené žáky kraslické školy nebo ochutnat kraslický koláč.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Dne 16.3. se žáci II. stupně zúčastnili okresního finále kategorie III. a IV. ve šplhu, které se konalo na ZŠ Konečná. Tento rok jsme jako škola obsadili pouze kategorii chlapců. Obě vyslaná družstva žáků se prezentovala velmi povedeně. Tým "B" ve složení Robert Eibner, Ondřej Havel, Adam Kučera a Jan Šulc, obsadil těsně 4. místo. Týmu "A" se vedlo ještě lépe. Chlapci, konkrétně Martin Krzák, Václav Prošek, Jakub Dvořák a Radek Černý, šplhali jasně nejrychleji ze všech 11 týmů, zaslouženě tak brali první místo a postup do krajského finále, které se bude konat 29.3. v Chodově. Postupujícím gratulujeme. Příští týden nás čeká okresní finále v basketbalu kategorie IV.

            Na exkurzi do firmy Moser, kterou zajistila pro naši školu z projektu Krajská hospodářská komora se vypravila skupina 14 žáků 9.B pod vedením třídního učitele Ing. Milana Růžičky. Žáci měli možnost nejen nahlédnout do provozu, ale i si prakticky vyzkoušet práci se sklem.

            V aule II. stupně proběhla v úterních odpoledních hodinách přednáška nebo spíše workshop pro rodiče na téma "Jak pomoci dětem s učením" pod vedením zkušeného lektora Ing. Aleše Procházky. Účast nebyla sice hojná, přesto se setkání povedlo a jsme rádi, že škola je zázemím i pro akce tohoto typu.

            Velkou radost máme z úspěšného zimního kurzu na Božím Daru, kde žákům přálo i počasí i štěstí a všichni se vrací domů bez zranění. Intenzivní sportovně herní týden pro žáky zrealizovaly Mgr. Jana Mohrmannová, Mgr. Jana Špičková, Elvíra Barthová.

            V průběhu tohoto týdne opět odešly poštou do schránek dopisy pro děti prvního stupně, konkrétně druhých a třetích tříd. Dopisy na měsíc březen připravili žáci 7. tříd a v každém z dopisů je jedna chyba a snad ji pozorní čtenáři najdou. :-)

            Žáci 4. a 5. tříd dostaly anglické dopisy přímo ve škole od spolužáků z 9.C pod vedením Mgr. Lindy Hrochové, která s žáky dopisy připravuje.

            V pátek probíhá na školách v ČR mezinárodní matematická soutěž Matematický klokan, do které se i žáci naší školy v hojném počtu zapojují. 

          • Zimní kurz na Božím Daru

          • V pondělí 13. 3. 2023 zahájila první skupina žáků 7. a 9. tříd zimní kurz na Božím Daru. Ubytování v penzionu Houda Bouda přímo pod sjezdovkou Hranice nabízí skvělé zázemí pro všechny zúčastněné. První adaptační den byl věnován ubytování se, rozdělení do skupin, prohlídce okolí, hrám i filmovému večeru.

            Úterý, středa i čtvrtek lyžují žáci ve skiareálu Klínovec. Sice je téměř konec sezóny, ale počasí žákům i učitelům zatím realtivně přeje a lyžování se daří. 

            Večerní společné hry jsou skvělým doplněním sportovního programu a správně unavené děti téměř nezlobí.

          • KARNEVAL- vstupenky vyprodány

          • Milí rodiče, máme radost z vašeho zájmu o karneval naší školy. Musím vás informovat, že veškeré vstupenky jsou již vyprodané. V pátek se na vás těšíme. Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková 

          • Okresní kolo olympiády v anglickém jazyce

            V naší škole se 30. 3. uskutečnilo okresní kolo soutěže olympiády z anglického jazyka pro 4. a 5. ročník.

            V obou kategoriích naši školu zastupovali vítězové školního kola: Damián Šebo ze 4. A a Anička Sedrovičová z 5. A.

            Celé dopoledne všichni zúčastnění hovořili před porotou v angličtině. Měli za úkol představit sama sebe, přednést báseň, naučený text nebo zazpívat písničku, mluvit na vylosované téma, odpovídat na zvídavé otázky poroty a také umět popsat obrázek nebo si na místě vymyslet příběh a ten odvyprávět.

          • Zápis budoucích prvňáčků

            Dne 4. 4. 2023 proběhly na naší škole zápisy do 1. ročníků pro školní rok 2023/2024. Účast byla hojná. První patro školy bylo plné natěšených rodičů a dětí. Budoucí prvňáčky čekala u zápisu procházka zoologickou zahradou. Pomocí veselých úkolů se zvířátky prokázaly děti svoji prostorovou orientaci, úroveň komunikace, znalost barev, tvarů, počtářské dovednosti, správný úchop psacího náčiní a úroveň kresby. Rodiče se při čekání mohli občerstvit připravenými teplými i studenými nápoji.

          • Ukliďme Česko

            Dne 31. 3. se žáci IV. C zúčastnili dobrovolnické úklidové akce "Ukliďme Česko". Navlékli barevné rukavice, vyfasovali velké pytle a i přes nepřízeň počasí se s chutí a nadšením pustili do úklidu kolem cyklostezky u OC Fontána. Práce jim šla od ruky. Posbírali přibližně 15 pytlů odpadu. Je ostudné, co všechno lidé jen tak zahodí do přírody. Myslím si, že svým zodpovědným přístupem čtvrťáci naplnili cíl i myšlenku této akce a že si uvědomili, jak je důležité se chovat k přírodě ohleduplně. Patří jim VELKÝ DÍK a VELKÁ POCHVALA.

          • Týden plný aktivit

            Šplhouni z 8. a 9. tříd se umístili na krásném 1. místě v krajském kole ve šplhu. Školu reprezentovali Radek Černý, Václav Prošek, Martin Krzák, Jan Šulc. Chlapcům děkujeme a přejeme mnoho dalších sportovních úspěchů.

            Zástupci žákovského parlamentu se vypravili do přípravných tříd. V rámci března, měsíce knihy, přišli mladším dětem předčítat připravené příběhy. Žáci osmých tříd připravili další dopisy, které poputují do schránek druháčků a třeťáčků v první polovině dubna. Pro čtvrté a páté třídy je taktéž jako každý měsíc připraven anglický dopis s kvízem.

          • Den otevřených dveří

            Na Den učitelů 28.3. jsme přivítali budoucí prvňáčky, kteří se přišli seznámit s I. stupněm. Děti si v doprovodu rodičů nebo paní učitelek prošly budovu školy, nahlédly do vyučování a někteří se i zapojily do vyplňování pracovních listů nebo velikonočního tvoření. Průvodci jim byli žáci 4. a 5 tříd, kteří zodpovídali zvídavé otázky rodičů i dětí.

          • Zážitkový program v ŠD

            Ve středu 15.3. za námi přijely až z dalekého Havlíčkova Brodu tři kozí slečny, aby nám předvedly jak jsou šikovné a co vše dokáží. V zážitkovém programu trvající přes dvě hodiny jsme se hravou formou dozvěděli vše o kozách domácích, o jejich životě, stravě, viděli jsme ukázku dojení a dokonce nám zatančily na hudbu, na krátké vtipné básničky předvedly kozí slečny nejrůznější pohybové kousky.

          • Jarní slavnosti v ŠD

            Školní družina již tradičně každý rok připravuje v období před Velikonocemi tvoření pro rodiče s dětmi. Letos se tato akce spojila s dnem otevřených dveří naší školy. Vyráběli se velikonoční dekorace v podobě zajíčků, kraslic, kuřátka nebo sáčky na koledu. Radost udělali malým i velkým.

          • Velikonoční výtvarný workshop

            V rámci Dne otevřených dveří proběhl na I. stupni velikonoční výtvarný workshop, který měly na starost paní učitelky Pavla Celerová a Petra Kratochvílová.

            Podívat se přišli budoucí prvňáčkové i žáci naší školy. S sebou si odnesli velikonoční vajíčko tvořené mramorováním, ručně malované, nebo různé druhy ptáčků. Atmosféra byla přímo jarně velikonoční.

          • Ze života včel

            V rámci projektu Jaro, který probíhá ve 2.B už celý měsíc, jsme se minulý týden věnovali VČELÁM. Žáci nejprve zhlédli zajímavý dokument o včelách, kde se dozvěděli plno nových informací. Dále pracovali s textem a vyhledávali odpovědi na záludné otázky, např. proč včelí žihadlo zůstává v kůži bodnutého nebo kdo všechno žije v úlu, jak se včela vyvíjí.

          • ERASMUS - hostujeme zahraniční školy

            V minulém roce se naší škole podařilo úspěšně zažádat o grant Erasmus+. Šlo konkrétně o projekt krátkodobých mobilit pedagogických pracovníků. V rámci získaného grantu se 8 vyučujících naší školy zúčastnilo vzdělávacích kurzů v zahraničí. Kurzy proběhly v Rakousku, Itálii, Německu a na Islandu. Tyto aktivity nebyly pouze dalším vzděláváním pedagogů. Největším bonusem bylo získání partnerských škol pro spolupráci a jasnější představa o tom, jaké jsou další možnosti aktivního zapojení školy do projektu Erasmus+. Jak již bylo zmíněno, třída 6.A pod vedením třídní učitelky Mgr. Lucie Haakové a Ing. Milana Růžičky navázala online spolupráci se školami na Slovensku a v Polsku a spolupracují na projektu, který propojuje historii a informatiku.

          • Výroba ručního papíru

            5. A navštívila paní lektorka z Galerie SUPERMARKET wc. Tato dílna byla zaměřena na seznámení se vznikem papíru, recyklaci a využití v běžném životě. Žáci si vyrobili svůj vlastní ruční papír, k jeho ozdobení využili sušené květiny a byliny. Za tři neděle dětem paní lektorka přinese hotová usušená díla.

          • Odznak všestrannosti

            Ve čtvrtek 23.3. se účastnilo 14 vybraných žáků z 3. - 6.tříd Okresního kola odznaku všestrannosti, které se konalo na ZŠ Masarykova v Ostrově. Soutěžilo se v 5 disciplínách, a to v trojskoku, hodu medicinbalem, přeskoku přes švihadlo, driblingu a klicích. Přestože se naši žáci zúčastnili takovéto soutěže poprvé a konkurence byla opravdu velká, ostudu neudělali a vedli si velmi dobře. V soutěži družstev obsadili celkové 6.místo ze 7.

          • Zimní kurz - druhý turnus

            Osmáci a deváťáci propadli zimním sportům! Naším revírem jsou klínovecké sjezdovky. Naše tempo je zběsilé. Směr jasný, z kopce dolů k vleku a zpět nahoru, po celé tři dny. Naším pracovním nástrojem jsou lyže a snowboardy. Truhlářská objevila několik mimořádných lyžařských talentů. Za maximální výkon, samostatnost a kamarádství si všichni zaslouží palec nahoru 👍

          • Ohlédnutí za KARNEVALEM

            SRPŠ 17.3.2023 uskutečnilo první karneval ZŠ Truhlářská. Dle reakce našich dětí se akce velmi vydařila. Atmosféra byla fantastická!

            Za SRPŠ bych ráda poděkovala Studiu Fontána za krásná vystoupení a ochotu udělat si na nás čas. Velký dík také patří společnosti MADETA a.s. a rodičům, kteří darovali krásné dárky do naší tomboly. Věřím, že se karneval stane naší tradicí a v příštím roce se opět setkáme a užijeme si to. Nyní se můžeme těšit na Majáles 2.stupně, který se uskuteční také v Lidovém domě.

          • Soutěže a aktivity uplynulého týdne na II. stupni

            Žáci druhého stupně se zúčastnili okresního kola konverzační soutěže v anglickém jazyce, neobsadili sice postupová místa, ale vedli si v soutěži velmi dobře. Kategorii mladších žáků reprezentovala Anna Zaporozhets ze 7.C a kategorii starších žáků Ondřej Zburník z 9.A.

            Starší žáci druhého stupně se také zapojili do soutěže v německém jazyce, kde zadáním bylo natočit reklamu na Karlovarský kraj, nebo spíše místo, produkt či zajímavost v kraji. Tři videa byla zaslána do dalšího kola soutěže a jejich autory byly trojice žáků 9. tříd: 1. místo: Lenka Baťková, Eliška Šneberková, Marek Peteřík - 9.B, 2. místo: Jakub Dvořák, Nela Fričová, Daniel Hanák - 9.C, 3. místo: Natálie Džupinová, Daniela Kočová, Jana Závodná - 9.C. Všem gratulujeme a oceňujeme aktivní zapojení do soutěže.

          • Zimní kurz na Božím Daru

            V pondělí 13. 3. 2023 zahájila první skupina žáků 7. a 9. tříd zimní kurz na Božím Daru. Ubytování v penzionu Houda Bouda přímo pod sjezdovkou Hranice nabízí skvělé zázemí pro všechny zúčastněné. První adaptační den byl věnován ubytování se, rozdělení do skupin, prohlídce okolí, hrám i filmovému večeru.