• Lístky na KARNEVAL 5.4.2024

          • Milí rodiče, vzhledem k obrovskému zájmu o karneval přidáváme 50 lístků do prodeje. Cena lístku 50 Kč, jde o lístky bez nároku na místo. Lístky lze od zítra koupit u paní sekretářky na 1. stupni. Všechna místa k sezení jsou vyprodaná. 

            Děkujeme všem, kteří se podíleli na tombole. Do pátku 22.3. lze ještě nosit dary do tomboly. 

            Za SRPŠ Martina Procházková

          • VSTUPENKY NA POHÁDKOVÝ BÁL

          • 5.4.2024 od 17 do 20:30hod. proběhne 2. ročník KARNEVALU pro 1. stupeň. Lístky jsou v prodeji od 5.3. na sekretariátu 1. stupně. Cena lístků:  50 Kč za dítě platící SRPŠ + 50 Kč za jeden dospělý doprovod k dítěti, ostatní 130 Kč za jednu vstupenku. Sourozenci do 5 let bez nároku na místo zdarma. Program: děti roztančí růžový panter a jednorožec, dětské soutěže a dětská vystoupení naší školy, muzikál Popelka, bohatá tombola. Rodiče v maskách jsou vítáni, ale samozřejmě to není podmínkou. 🤗 Těšíme se na vás. 

            Za SRPŠ Martina Procházková

          • Den otevřených dveří a zápis do prvních tříd

          • Všeobecné informace

            • Zápis dětí do 1. tříd pro školní rok 2024/2025 se uskuteční v úterý 9. dubna od 14:00 do 17:00.
            • Zápis bez čekání s registrací času ZDE

             

            Pro koho?

            Všechny děti, které dosáhnou před začátkem školního roku 2024/2025 věku šesti let, děti narozené od 01. 09. 2017 do 31. 08. 2018.

            Všechny děti s odkladem povinné školní docházky z loňského roku.

            Děti, kterým bude 6 let až po 1. 9. 2024, mohou absolvovat zápis také. Musí však mít doporučení z PPP poradny (narození do 31. 12. 2018) nebo doporučení z PPP poradny a vyjádření pediatra (narození po 31. 12. 2018).

             

            Kdy a kde?

            Zápis proběhne 9. dubna od 14:00 do 17:00 v budově Školní 9 A (1. stupeň ZŠ).

            Pro ty, co se nemohou dostavit v tomto termínu, bude stanoven náhradní termín zápisu po telefonické domluvě s paní zástupkyní na 1. stupni Mgr. Růžičkovou (602 433 192).

             

            Co je potřeba?

            Vezměte s sebou svůj OP, rodný list dítěte a předem vyplněné dokumenty

            • vytištěnou a podepsanou elektronickou přihlášku,
            • případně žádost o odklad,
            • žádost o zařazení do přípravné třídy,  (odkaz na dokumenty naleznete ZDE),
            • všechny dokumenty bude možné vyplnit a vytisknout i přímo ve škole v den zápisu.

             

            Zákonný zástupce je povinen přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce, a to v době od 1. dubna do 30. dubna kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku.
            Odevzdáním podepsané přihlášky je splněna zákonná povinnost dle § 36 odst. 4 ŠZ č. 561/2004 Sb.  

            V případě, že zvažujete odklad školní docházky, je potřeba doložit doporučení Pedagogicko-psychologické poradny a dětského lékaře nebo klinického psychologa do 31. 5. 2024.

             

            Jak bude zápis probíhat?

            Část formální – zákonný zástupce předloží občanský průkaz (cizinec pas) a rodný list dítěte a společně s pověřeným zaměstnancem školy zkontroluje předem vyplněnou přihlášku, popřípadě žádost o odklad a sdělí další informace (speciální vzdělávací potřeby apod.).

            Část motivační – probíhá formou rozhovoru dítěte s paní učitelkou v délce max. 20 minut. V jeho průběhu se při různých aktivitách projeví školní zralost, schopnost soustředit se, komunikovat, motorické dovednosti, znalost numerace do 5, znalost geometrických tvarů, barev, orientace v ploše a prostoru atp. Tato část zápisu není ze zákona povinná.

            Co by děti měly před nástupem školní docházky umět, můžete najít např. v materiálech MŠMT Desatero pro rodiče (Desatero pro rodiče)

            Každému dítěti bude po vyplnění elektronické přihlášky vygenerováno registrační číslo, automatickým odesláním na uvedený e-mail zákonného zástupce. Podle novely školského zákona č. 561/2004 Sb. rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí se oznamuje zveřejněním seznamu registračních čísel přijatých i nepřijatých dětí, a to na webových stránkách školy a informační vitríně u hlavního vchodu školy.

             

          • Únorový I. stupeň

          • Měsíc únor na I. stupni byl věnovaný hlavně učení a zaslouženému týdennímu odpočinku. Svátek zamilovaných "Valentýn" jsme oslavili s předstihem romantickými písničkami z rozhlasu, milými vzkazy přátelům a kdo chtěl, mohl se obléknout do růžové a červené barvy.

          • POHÁDKOVÝ BÁL 5.4.2024-TOMBOLA

          • Milí rodiče, 5.4.2024 proběhne 2. ročník KARNEVALU 1. stupně. Součástí karnevalu bude i tombola. Budeme moc rádi, když se zapojíte a přinesete dárek do tomboly. Sběr darů je u paní sekretářky na 1. stupni. Lze darovat i finanční prostředky na nákup tomboly na účet SRPŠ: 2602337347/2010, do poznámky pište TOMBOLA. Můžeme připravit i darovací smlouvu bude-li třeba. Lístky budou v prodeji od 4.3.2024. 

            Za SRPŠ Martina Procházková

          • Krajské kolo bylo pro naše holky stříbrné

          • Finále přeboru škol Karlovarského kraje skončilo pro naše basketbalistky skvělou stříbrnou medailí. Od začátku byla na holkách znát velká nervozita, bylo to nejmladší a nejmenší družstvo, ale silou rozhodně ne. Holky ukázaly, že jsou velké bojovnice. I když to v jejich podání nebyl moc pěkný basketbal, jejich nasazení a energie jim právem přinesla stříbrnou příčku.

            Holkám patří velké poděkování a pochvala za výkony, které předvedly. Nikola Kůsová, Marie Pavlová, Karolína Rybárová, Natálie Zemanová, Zoja Uhrinová, Veronika Pavlová a Hana Fremlová.

            Děkujeme všem za fandění a podporu. Lenka Kůsová, trenérka

          • Novinky a aktivity z 2. stupně školy

          • Po příjemně dlouhém vánočním odpočinku jsme opět naskočili do školních dní a pustili se do práce a učení.

            V lednu proběhlo školní kolo předmětové soutěže, tentokrát šlo o zeměpis. O ten je každoročně velký zájem a účast v olympiádě je vždy hojná. Nejlepšími řešiteteli a zároveň postupujícími do okresního kola jsou v letošním roce tito žáci:

            kategorie A: 1. místo: Sebastian Mrnuštík, 2. místo: Lucie Hanáková - oba 6.A

            kategorie B: 1. místo: Miron Jefremenko, 7.A, 2. místo: Petr Smrčka, 7.B, 3. místo: Nikolas Wild, 7.B

            kategorie C: 1. místo: Nazar Dolibych, 9.B, 2. místo: Jan Eder, 8.A, 3. místo: Martin Mareš, 9.B

            Gratulujeme!

            Žáci 8. tříd absolvovali v průběhu ledna vzdělávací program s názvem "Mimořádné události" v Centru záchranářů. Zde se setkali se zástupci všech složek působících v Integrovaném záchranném systému - tj. s policisty, záchranáři i hasiči, kteří jsou přímými účastníky zásahů v případě tzv. "mimořádných událostí" Dozvěděli se, co je mimořádná událost a dostali řadu bezpečnostních upozornění a návodů pro jednotlivé situace. Měli možnost klást otázky a viděli také autentické záběry z nehod a záchranných akcí. Po návštěvě stanovišť jednotlivých složek IZS si na vlastní kůži vyzkoušeli své reakce a chování v simulované mimořádné situaci, konkrétně šlo o únik plynu.

            Pro dívky 6. tříd proběhla v aule školy beseda agentury MP education pod názvem "Čas proměn". Děvčata se dozvěděla od lektorky Evy Hechtové mnoho nového z období dospívání. Prostor byl i pro dotazy.

            Ve středu 31.1. byly vydány výpisy z vysvědčení a zhodnocena tak pololetní práce všech žáků. Zasloužené pololetní prázdniny připadly na pátek 2.2., a proto si třídní učitelé naplánovali na čtvrtek 1.2. s žáky exkurze a jiné vzdělávací aktivity mimo školní lavice.

            V karlovarské galerii umění je na tento den pro žáky 6.A a 7.C připraven zhruba dvouhodinový vzdělávací program k nově otevřené expozici českého umění 20. století a také aktivity inspirované vystavenými díly. Součástí programu je velmi poutavý pracovní list se spoustou zajímavých tvůrčích úkolů.

            Třídy 7.A, 7.B a 8.C využíly času k návštěvě Techmanie v Plzni. Žáci si zde mohli vyzkoušet interaktivní exponáty, které jim hravou formou přiblížily matematické i fyzikální principy či přírodní zákonitosti. V Techmánii mohli prožít den plný zabavného poznávání a objevování a zjistit, že věda a technika nás obklopují v běžném životě na každém kroku. Žáci si prohlédli také 3D planetárium a měli možnost se seznámit např. s modely planet a fungováním vesmíru.

            Třída 6.B absolvovala projektový den v budově školy. Žáci se naučili sepsat popis pracovního postupu. Ve skupinách pak dle popisu vše zrealizovali a upekli v nové školní kuchyňce výborné slané pečivo. 

            Třídy 6.C a 9.B se vydaly na Goethovu rozhlednu. Ta je dnes zavřená, ale vzhledem k nízké viditelnosti to nevadilo, žáci si prohlédli okolí rozhledny a pak pokračovali v expedici po geostezce, prozkoumali vyhlídky a altány v lázeňských lesích. Poté prošli hřbitov u Ondřejské kaple a od něj sestoupili dolů do Karlových Varů.

            Skupina žáků třídy 8.A navštívila firmu Auto Eder. Mnohé překvapilo, co všechno tato firma nabízí. Vedle autorizovaného prodeje a servisu aut Toyota a Lexus lze ve firmě přestavět vůz dle přání zákazníka. Těmi jsou tedy i složky IZS. Vítaným zpestřením exkurze byla pro žáky možnost usednout do vystavených vozů.

            Třída 8.B si prohlédla zrekonstruované Císařské lázně. Děti se tak mohly seznámit jak s historií lázní, zajímavými návštěvníky, tak i jejich náročnou rekonstrukcí. Nejvíce se jim líbila císařská koupelna a nekonečné zrcadlo.

            Třída 9. A zahájila den "příjimacími zkouškami nanečisto". Žáci si vyzkoušeli napsat test z českého jazyka i z matematiky v plném rozsahu a s časovým limitem. Po společném vyhodnocení testů se vypravili na bowling. 

            Žáci 9.C věnovali část dopoledne českému jazyku a procvičili potřebnou gramatiku k přijímacícm zkouškám. A protože mají rádi pohyb, následovala lekce sebeobrany "Krav maga", pod vedením zkušených trenérů.

          • První měsíc v roce 2024 na I. stupni

          • I během měsíce ledna se na I. stupni uskutečnily akce, které stojí za zmínku.

            Víte, jak se dělá ZOO? My už ano. Zúčastnili jsme se besedy s panem Petrem Fejkem,  s bývalým dlouholetým ředitelem pražské zoologické zahrady, která pod jeho vedením prošla výraznou modernizací a podle časopisu Forbes se zařadila na místo sedmé nejlepší zoo na světě. Součástí přednášky byla i projekce unikátních fotografií. Předal nám spoustu zajímavých informací o známých i neznámých zvířatech. Děkujeme SRPŠ, že tuto akci finančně podpořila.

            Čtvrté a páté třídy v rámci informatiky zjistily, jaké hrozby a nebezpečí na ně číhájí na internetu, zejména na sociálních sítích. Přednášku si pro žáky připravila paní Pásková, manažerka prevence kriminality Karlovarského kraje.

            Výběr chlapců reprezentoval školu v krajském kole ČEPS cupu ve florbale. I když nám v koncovce chybělo kousek štěstí a nepodařilo se nám probojovat do závěrečných kol, kluci statečně bojovali o každý balonek. Za reprezentaci děkuji: Marek Nečekal (4. A), Sebastian Möckl (4. B), Matyáš Dřímal (5. A), Lukáš Jelínek (5. A), Erik Mudrončík (5. A), Adam Sunek (5. A), Lukáš Brejla (5. B), Dan Horský (5. B), Matyáš Skopal (5. B), Tomáš Štycha (5. B), Tomáš Donáth (5. C).

            Žákovský parlament si připravil šifrované luštění jmen pomocí Morseovy abecedy. Žáci měli vyluštit různá křestní jména. Komu se to povedlo, získal malou odměnu.

            Pro 4. B čekalo překvapení. Přišel je navštívit kapitán HC Energie Jiří Černoch. Besedoval s dětmi o tom, co všechno musel udělat pro to, aby se stal profesionálním hráčem, jak probíhají tréninky, jaký je úkol kapitána v mužstvu. Žáci mu pokládali zajímavé otázky. Proběhla i malá autogramiáda a společné foto. Na úplný závěr rozdal Jiří Černoch lístky na páteční utkání.

            Za přípravnými třídami přijelo Divadlo Kvítka Vítka, které uvedlo představení O meteoru.

            Ve Světě záchranářů se první třídy pod taktovkou profesionálních policistů seznámily s prací policie. Naučily se, jak se chovat při setkání s cizí osobou, co dělat v nebezpečných situacích a také si vyzkoušely práci detektiva.

          • Zlatý tým

          • Děvčata 1.stupně naší školy ve čtvrtek 25.1.20234 úžasně zahrála finále okresního kola škol v basketbalu a postoupila do krajského finále. Nikola Kůsová, Marie Pavlová, Karolína Rybárová, Natálie Zemanová, Zoja Uhrinová a Hana Fremlová. Skvělý holky a perfektní hra v jejich podání. Výsledek týmové práce, basketbalové i atletické tréninky.

            Mrňouskové nasbírali zkušenosti a je na nich vidět velký kus práce. Šimon Uhrin, Alexander Zakreničnyj, Ilja Maksimenko, Veronika Pavlová a Emma Matějková. Tyhle dětí chtějí, makají a baví je to. Co víc si jako trenér přát ?

            Finálové kolo se bude hrát 1.2.2024 na ZŠ Konečná. Opět budeme bojovat o ten nejcenější kov :-) 

            Máme ve škole úžasný tým včetně jejich rodičů a jejich pomoci, skvělá je i podpora vedení školy ZŠ Truhlářská. Za to všem patří velké DÍK.Y Lenka Kůsová, trenérka.
             
             
             

             

          • Poslední měsíc v roce na I. stupni

          • Již tradičně v rámci výtvarného kroužku proběhl workshop zaměřený na výrobu adventních věnců. Ateliér provoněla vůně jehličí a otevřela začátek vánoční atmosféry. Věnce se povedly a budou nyní symbolicky odpočítávat vánoční čas až do tolik očekávaného štědrého dne.

            Chlapci Lukáš Brejla, Tomáš Donáth, Matyáš Dřímal, Daniel Horský, Lukáš Jelínek, Jan Klimaj, Marek Nečekal, Adam Sunek a Matyáš Skopal reprezentovali školu v ČEPS Cupu- celorepublikový turnaj ve florbale. Kluci po urputném boji prohráli až ve finále na nájezdy, ale i tak postupují do krajského kola, které se uskuteční v lednu. Moc děkuji klukům za nasazení.

            Děti z 1. B a 1. D  velmi pilně pracovaly v řemeslné dílně Easy LAB. Chtělo to trochu odvahy, pár ran kladivem, šikovné prstíky a krásný stromeček ze dřeva byl na světě. V této dílně jsme určitě nebyli naposledy. Těšíme se na příští vyrábění.

            Ve sportovní hale Lokomotiva Karlovy Vary proběhl Mikulášský turnaj v basketbalu pro děvčata.

            Za naši školu se turnaje zúčastnila tato děvčata: Nikola Kůsová, Hana Fremlová, Zoja Uhrinová, Karolína Rybárová, Marie Pavlová, Veronika Pavlová a Emma Matějková. Natálie Zemanová a Zora Fremlová z důvodu nemoci chyběly, ale obě fandily z domova.

            Děvčata obsadila druhé místo. Je na nich vidět jejich nasazení pro hru a velký posun. Technické dovednosti – driblink pravou a levou rukou, běh s míčem, střelba na koš. Nic z toho pro tyhle holky není problém. Pět našich děvčat bylo vybráno i do týmu jako posila na nedělní zápas 3.12.2023. Toto utkání odehrály skvěle. Celému týmu patří velká pochvala. A velké poděkování patří všem rodičům a paní ředitelce, kteří celý tým podporují. Bez nich by to nešlo.

            Lenka Kůsová, trenérka

            Na prvním stupni proběhla pěvecká soutěž Skřivánek. Zpívali se nejrůznější české hity. Nakonec si první místo vybojovala Eliška Kulhánková z 3.B. Všichni zúčastnění dostali za svou odvahu malou odměnu.

            Žákovský Parlament 1. stupně Truhláři na prosinec připravil

            1. Čtení vánoční pohádky – zástupci Žákovského parlamentu nebo jiní čtenáři přišli do přípravných až 3. tříd a přečetli dětem vánoční příběh.

            2. Odpuštění hříchů – 5.12. děti 3.- 5. tříd zapsaly čertovi s andělem své hříchy. Jakpak si je asi rozdělili.

            3. Vánoční jarmark – připravili jsme si hry, focení, vánoční vyrábění, lovení kaprů atd.

            4. Florbalový zápas 4. a 5. tříd se konal ve velké tělocvičně 2. stupně. Bylo to napínavé až do konce.

            Děti II. A a II. C navštívily zámek Kynžvart a absolvovaly pořad s názvem  "Tajemství vánočních nocí a svátků světel". Dozvěděly se mnoho zajímavého o Vánocích, proč se slaví, kde je najdeme v umění a v uměleckých dílech. Také zjistily proč františek a purupura tak krásně voní, dokonce si vyrobily svou vlastní purpuru.

            Přípravné třídy pod vedením Lenky Krajsové a Lucie Novotné si pro své spolužáky z 1. tříd připravily divadelní představení o narození Ježíška.

            Malá ukázka představení.

            Čtvrté a páté třídy se seznámily s audiovizuálním programem pod vedením Tomáše Řehoře z Easy LAB. Pomocí digitální technologie si žáci vytvořili krátkou animaci.

            Za celý první stupeň přeji klidné prožití vánočních svátků. 

          • Předvánoční události na 2. stupni

          • Měsíc prosinec byl mimořádně pestrý co do počtu aktivit nad rámec běžné výuky. Zástupci žákovského parlamentu připravili pro všechny "Adventní kalendář", podle kterého měl každý školní den jiné téma. Často to byly barevné dny, pyžamový den, den naruby, či společenský den. 

            Žákovský parlament byl velmi aktivní i v oblasti sportu. Žáci zorganizovali již druhý ročník převánočního florbalového turnaje tříd. V souboji šestých a sedmých ročníků obsadila první místo třída 7.C. 

            V případě turnaje osmých a devátých tříd získala pohár třída 8.A. Vítězům gratulujeme a organizátorům velké díky za vydařenou akci.

            Florbalová soutěž mladších žáků probíhala i na úrovni okresního kola. Naši žáci, chlapci i dívky, obsadili ve velké konkurenci 2. místo a postoupili do krajského kola, které proběhne během ledna. Gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy.

            Šesté a sedmé ročníky se zúčastnily koncertu "Orchestr na Smetaně II" v Lázních III. Žáci se dozvěděli velmi poutavou formou mnoho zajímavostí nejen z historie české hudby a vyzkoušeli si "společenský den" v praxi.

            Pro žáky šestých a sedmých ročníků zajistila vyučující zeměpisu velmi poutavou přednášku cestovatele pana Kubeše na téma "Tanzánie". Přednáška proběhla v aule školy. Obě akce podpořilo SRPŠ.

            Další společenskou příležitostí a kulturním zážitkem byla návštěva Karlovarského městského divadla a představení "Kdyby tisíc klarinetů". Účastnili se žáci 6. - 9. ročníků. Pro mnohé bylo představení vůbec první návštěvou místního divadla. 

            Díky nově navázané spolupráci se Základní uměleckou školou Antonína Dvořáka se mohli žáci i učitelé naladit na vánoční atmosféru na krásném koncertě v kostele ve Staré Roli. Propojení všech oborů ZUŠ, krásná atmosféra a profesionální výkony všech vystupujících, kterými jsou ve většině případů žáci naší školy. Velké poděkování všem!

            Žáci 9. tříd se pečlivě připravují na přijímací zkoušky nejen z českého jazyka a matematiky. Ti, kteří se hlásí na SŠ s talentovou zkouškou, si prošli v tomto týdnu praktickou zkoušku "nanečisto" pod vedením vyučující výtvarné výchovy Štěpánky Frousové. "Talentovky" mají dvě části dle oboru SŠ a žáci musí předložit poměrně obsáhlá portfolia prací. Všem našim žákům, kteří se chystají na umělecké obory SŠ držíme palce u talentových zkoušek, které proběhnou 8. a 9.ledna 2024.

            Závěrem roku si žáci 2.stupně vyzkoušeli v rámci výuky Vv výtvarnou hru na téma Vánoce. Někteří se do skládání dřívek ponořili a zavzpomínali na předškolní roky. "Kdo si hraje, nezlobí."

            Na závěr gratulujeme všem úspěšným řešitelům školního kola předmětových soutěží.

            Německý jazyk:

            1. - 3. místo: La Phu Vinh An, 8.B, Veronika Fikrtová, 8.B, Miroslav Romaňuk, 8.A

            Anglický jazyk:

            kategorie 6. - 7. ročníky:

            1. - 2. místo: Barbora Jandlová, 7.B, Inna Menšenina, 7.C

            kategorie 8. - 9. ročníky:

            1. - 3. místo: Adéla Uhrová, 9.A, Šimon Hank, 9.C, Lukáš Mösner, 8.B

            Český jazyk:

            1. - 3. místo: Šimon Hank, 9.C, Luboš Poláček, 9.A, Hana Flekačová, 9.A

            Dějepis:

            1. - 3. místo: Šimon Haak, 8.A, Veronika Fikrtová, 8.B, Petr Kaucký, 8.B

            Krásné a klidné svátky vánoční všem rodinám a pohodový vstup do nového roku 2024!

          • Přehled spolupráce SRPŠ a školy září-prosinec 2023

          • V září se naše děti za finanční podpory SRPŠ zúčastnily Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Thermalu. 

            Poslední říjnový den si všichni po náročných přípravách užili Halloweenskou stezku, kterou SRPŠ ve spolupráci se školou organizovalo. 

            V listopadu jsme finančně podpořili tvořivé dílny – Design park – přípravu výrobků na Vánoční setkání (finanční podpora pro 83 dětí, které se akce zúčastnily) a rovněž jsme přispěli na materiál pro další výrobky škole a školní družině. 

            V průběhu listopadu a začátkem prosince 2023 proběhly semináře tréninku paměti a efektivního učení pro žáky 5. a 9. tříd. Semináře byly pro každou třídu rozděleny do dvou dní. Děti se dozvěděly, co zlepšuje a zhoršuje výkon mozku a paměti. Vyzkoušely si svou krátkodobou pamět a paměťové techniky pro lepší zapamatování. Seznámily se s pilíři paměti, udělaly si typologický test učebních stylů a zjistily vhodné strategie učení. V závěru semináře si vyzkoušely myšlenkové mapy, které pomáhají snadnějšímu učení. U žáků 9. tříd byl seminář rozšířen o time management přípravy na přijímací zkoušky a diskusi, jak si správně vybrat střední školu.

            V měsíci prosinci pak SRPŠ finančně podpořilo tyto akce: Florbalový turnaj pro 1. a 2. stupeň, Mikuláš, již zmíněné Vánoční setkání a Vánoční koncert v kostele.

            V říjnu, listopadu a prosinci SRPŠ zajistilo pro děti prvních a druhých tříd malou digitální univerzitu. Ta je zaměřena na digitální vzdělávání dětí ve věku od 5 do 8 let. Klade důraz na poznání digitálního světa formou screenless aktivit (bez monitorů) na koberci. Program zahrnuje návštěvu lektora, který sebou přináší stavební kostky, dětské roboty, sítě a výkresy. Každá hodina má jasnou strukturu, během níž se děti účastní herních aktivit spojených s daným tématem, pracují samostatně i ve skupině. Aktivity jsou zaměřeny na rozvoj dovedností pomocí her, obrázků, sítí nebo robotických hraček.

            SRPŠ přeje všem VESELÉ VÁNOCE a těšíme se na spolupráci v roce 2024.

            Za SRPŠ 

            MUDr. Martina Procházková 

            Mgr. Hana Regnerová

          • Prosincové dny v ŠD

          • Napadl sníh! Pro nás děti ze ŠD to byla dobrá zpráva. Dalo se bobovat, klouzat, koulovat, stavět sněhuláky a spousta další sněhové legrace. Legraci si užili i prvňáčci s paní Volfovou v Hopa, hopa, kdy kromě prolézaček a jízdě na skluzavkách nechyběla projížďka v dětských terénních autech... 

            Ve čtvrtek 7.12. byl na naší škole Vánoční jarmark. Chtěli jsme se také zapojit, proto se u nás střihalo, lepilo, zdobilo, malovalo a všemožně jinak tvořilo. A že se nám to povedlo! Vznikala přáníčka, skřítci, andělky, peklo se cukroví a perníčky. Také jsme si vyzkoušeli novou techniku zdobení přáníček pomocí kamínků a nezapomněli jsme ani na vánoční výzdobu našich oddělení. Nástěnky na chodbě školy se zaplnily našimi zimními obrázky. 

          • Příběhy našich sousedů

          • V letošním školním roce se již po desáté za podpory Nadace města Karlovy Vary účastní žáci devátých ročníků Matěj Klíma a Sebastian Volák, Vanesa Pivovarčíková a Pavlína Jarčevská pod vedením Mgr. Světlany Ševčíkové projektu - Příběhy našich sousedů. Tentokráte zpovídali žáci pamětnici paní Hedviku Žalskou, která jim vyprávěla, jak se žilo v předválečném Lokti. Celý její příběh žáci nahráli a vytvořili z něho rozhlasovou reportáž. Koncem března proběhnou závěrečné prezentace před odbornou porotou.

          • Mikulášský turnaj v basketbalu

          • 29.11.2023 proběhl ve sportovní hale Lokomotiva Karlovy Vary Mikulášský turnaj pro děvčata.

            Za naši školu se turnaje zúčastnila tato děvčata: Nikola Kůsová, Hana Fremlová, Zoja Uhrinová, Karolína Rybárová, Marie Pavlová, Veronika Pavlová a Emma Matějková. Natálie Zemanová a Zora Fremlová z důvodu nemoci chyběly, ale obě fandily z domova.

            Děvčata obsadila druhé místo. Je na nich vidět jejich nasazení pro hru a velký posun. Technické dovednosti – driblink pravou a levou rukou, běh s míčem, střelba na koš. Nic z toho pro tyhle holky není problém. Pět našich děvčat bylo vybráno i do týmu jako posila na nedělní zápas 3.12.2023. Toto utkání odehrály skvěle. Celému týmu patří velká pochvala. A velké poděkování patří všem rodičům a paní ředitelce, kteří celý tým podporují. Bez nich by to nešlo.

            Lenka Kůsová, trenérka

          • Adventní setkání 2023

          • Setkání žáků, rodičů a zaměstnanců školy proběhlo ve velmi příjemné atmosféře. Akce byla zároveň prodejním jarmarkem krásných výrobků žáků, ochutnávkou pekařského umění rodičů a zážitkovou událostí díky kreativní dílně, zdobení perníčků, vánočnímu fotokoutku, únikovým a dalším hrám či tvoření při využití 3D tisku. Zpívání vánočních písní dokreslilo příjemnou atmosféru. Všem, kteří se podíleli na přípravách, realizaci a dobré náladě na této společné akci patří velké poděkování.

            Fotografie z vánočního fotokoutku budou nahrány do galerie EDUpage. Foto z akce: Matěj Klíma, 9.A, video Tereza Michková, 8.B.

          • Mikulášský, čertovský a andělský den ve škole

          • K oblíbené adventní tradici patří tzv. mikulášská nadílka, kdy sv. Mikuláš přichází v biskupském oděvu s dlouhým bílým vousem a je doprovázen anděly a čerty. Andělé s Mikulášem roznášejí dárky a čerti se starají o symbolické strašení zlobivých dětí.

            Mikuláš se svou družinou navštívil naši školu již v dopoledních hodinách. Pro děti z přípravných, prvních a druhých tříd byla díky podpoře spolku SRPŠ připravena mikulášská nadílka. 

            Ve školní jídleně se děti mohly těšit na mikulášské balíčky plné dobrot a zábava pokračovala pro prvostupňové ve školní družině při čertovském reji. Proběhly pekelné soutěže, čertovská škola dovedností, vaření v kotlíku, skoky přes oheň (papírový), let na koštěti i čertovská diskotéka. Nechyběly sladké odměny.

            V souvislosti s nadílkou stojí ještě za zmínku odvoz všech 173 dárků do centra Nádech a ještě jednou velké poděkování všem za účast v této charitativní akci. 

          • Aktuality z druhého stupně školy

          • Další školní měsíc je za námi a s tím i spousta zajímavých akcí, workshopů a besed nejen s městskou policií. Žáci devátých ročníků dokončili workshop "Paměť a efektivní učení", který byl podpořen SRPŠ a pomáhá žákům zlepšit přístup k učení a zkvalitnit především přípravu na přijímací zkoušky. Pro žáky devátých tříd proběhly také další besedy se zástupci středních škol. Tentokrát měli možnost získat podrobnější informace o Střední odborné škole Karlovy Vary a Gymnáziu Mánesova Sokolov. Vybraní žáci 9. ročníků navštívili SPŠ Ostrov v rámci projektu Technika je zábava. Vyzkoušeli si programování a v dílně autotroniků si vyrobili kovové přívěsky.

            V učebně výtvarné výchovy se velmi aktivně pracovalo, proběhly celkem čtyři workshopy ve spolupráci s paní Hankovou a za podpory SRPŠ. Výrobky budou žáci prodávat během adventního setkání dne 7.12.2023.​

            Kreativitu uplatnili žáci mnoha tříd taktéž při návštěvě Muzea Karlovy Vary, jak shrnuje následující zpráva.

            "Zdobení skleněných koulí"

            Ve čtvrtek 30. 11. 2023 navštívila třída 6. B Muzeum Karlovy Vary. Žáci si ozdobili skleněné koule a dozvěděli se zajímavé věci o historii čokolády. Touto akcí zahájili vánoční čas.

            Dan Košťál, 6. B

            Další třídy návštěva muzea teprve čeká v příštím týdnu.

            Během měsíce listopadu proběhla školní kola předmětových soutěží. Žáci se velmi aktivně zapojovali do soutěží v cizích jazycích, českém jazyce a dějepisu. Výsledky školního kola budou zveřejněny během příštího týdne.

            Velkým úspěchem bylo 3. místo v krajském kole soutěže Pisqworky, kde školu skvěle reprezentovala dvě družstva. Dívky (Lucie Lehnertová, Nela Hladíková, Pavlína Jarčevská) obsadily 4. místo, chlapci (Jan Sedrovič, Petr Smrčka, Tonda Tran) obsadili 3. místo a přivezli pro sebe i dívky poukázku na únikovou hru.

            Gratulujeme a děkujeme za výbornou reprezentaci školy.

            V uplynulém měsíci nezaháleli ani sportovci školy. Proběhl školní i meziškolní turnaj ve stolním tenise. Dále naše škola pořádala skupinu okresního kola v halovém fotbalu. Naši reprezentanti obsadili 5. místo. Škola pak pořádala i okresní kolo, které opět proběhlo v dobré náladě a sportovním duchu. Všechny týmy si hru užily a těší se na další sportovní zážitky.

            O zájem o sport svědčí i aktivní práce žákovského parlamentu, který chystá florbalový turnaj všech tříd druhého stupně. Organizace je zcela v režii žáků, zástupců žákovského parlamentu. Velmi se na tuto tradiční předvánoční událost těšíme. 

            Během listopadu proběhla na obou stupních školy akce "Krabice od bot", kterou zaštítil žákovský parlament. Dnes byla akce úspěšně zakončena, všechny krabice shromážděny a připraveny k odvozu do centra Nádech. Tato charitativní akce je i letos velmi úspěšná a solidarita žáků, rodičů i pedagogů je ohromná. Věřím, že připravené dárky přinesou spoustu radosti. Letos jich je z naší školy celkem 173 !!!!

            Přejeme krásný adventní čas a těšíme se na setkání dne 7. 12. 2023 od 15:00 v areálu II. stupně. 

          • Listopad na I. stupni

          • Přípravné třídy se vypravily na výlet do lázeňského centra. Děti se prošly po kolonádě, prohlédly si Vřídlo, ochutnaly léčivé prameny a svezly se lanovkou od Imperiálu.

            Na 19. listopadu připadl celosvětový den toalet. My jsme tento den oslavili 20. listopadu soutěží o co nejzajímavější doplněk z toaletního papíru. To vám byly ale originální nápady 🙂. Všem zúčastněným moc děkujeme za snahu a zapojení se do akce. Ty nejlepší vidíte na fotkách.

            Třída 4.C navštívila Svět záchranářů v Karlových Varech. Děti se učily poznávat dopravní značky, přednost na křižovatkách a také si vyzkoušely jízdu na kole na dopravním hřišti, vše pod vedením městské policie. I přes drobnou nepřízeň počasí si děti jízdy moc užily a těší se na příští návštěvu na jaře, kdy se pokusí získat průkaz cyklisty.   

            Střípky z 1. C

            Děti ze třídy 1.C se v říjnu a listopadu učily poznávat písmena a slabiky a skládat je třeba i pomocí víček od PET lahví, nebo je vytvářet z modelíny. 

            Pomalu se učíme i pracovat společně a musím říct, že nám to jde moc dobře. Spolupracujeme nejen na aktivitách ve školních předmětech, ale společně trénujeme také logické myšlení, které budeme potřebovat nejen při školní práci. Moc se nám proto líbila Malá digitální univerzita, kde jsme si právě logické myšlení mohli procvičit. Máme za sebou i náš první výlet na statek Milíkov. Poznali jsme tam, jak se žilo dříve a zkusili jsme si například vymlátit obilí, nebo podojit kravičku.

            Také už umíme vytvářet moc krásné výrobky a obrázky a zkrášlovat jimi prostředí naší třídy. Velmi povedené byly například dýně, podzimní listy a svatomartinské husy.

            Moc se těšíme na nadcházející advent. Vyzdobíme si třídu a zase se naučíme něco nového.

            I žáci 4. A navštívili Svět záchranářů, kde se pod vedením sympatických instruktorů připravovali na získání Průkazu cyklisty. Zopakovali si dopravní značky, snažili se zorientovat v křižovatkách. Zbyl čas i na zkušební jízdu na kole. Na jaře snad získá Průkaz cyklisty většina z nich.

            Žáci 1. D zhlédli koncert Karlovarského symfonického orchestru, který nás seznámil s ukázkami ze symfonické skladby Má vlast.

            Žáci druhých tříd Městskou knihovnu Stará Role. Zde na ně čekala královna Knihomila a mnoho úkolů, které však hravě zvládli. Podařilo se jim najít a vzbudit svým čtenářským uměním rytíře Alfonse ze Čtenářova. Představili své nejoblíbenější knihy královně a každý přečetl úryvek ze své knihy. Všechny děti se velmi snažily a za odměnu je čekalo pasování mečem. Královna jim slavnostně předala glejt řádu čtenářského, který je opravňuje k půjčování knih v knihovně na jeden rok zdarma. Všichni si tuto slavnostní událost moc užili a budeme se těšit na další společné shledávání v prostředí knihovny.

          • SRPŠ : Trénink paměti a efektivní učení

            Ve dnech 22. 2. a 1. 3. 2023 proběhly na škole semináře pro žáky 5. tříd „Trénink paměti a efektivní učení“. Děti se seznámily s poznatky o mozku a paměti z hlediska učení a vyzkoušely si paměťové techniky. Poznaly své dominantní učební styly a zjistily, proč mají spát 9 až 11 h nebo proč se dobře a včas nasnídat. Překvapující byly pro děti obrázky poškozených mozků
            od marihuany a alkoholu. Děti si vyzkoušely práci s asociacemi, fantazií a vizualizacemi a zjistily, že učení může být i zábavné. Nedělalo jim problémy zapamatovat si číslo Pí na 21 pozic 3,14159265358979353846. V závěru semináře si kreslily myšlenkové mapy jako poznámky pro snadnější učení. Za SRPŠ Martina Procházková

          • Karneval vstupenky

            Milí rodiče, děkujeme za váš velký zájem o karneval. Vstupenky lze koupit u paní sekretářky na 1. stupni do pátku 17.3. Lístky rychle mizí, tak si svou vstupenku kupte včas.

            za SRPŠ MUDr. Martina Procházková

          • Svačinky pro děti do škol

            Milí rodiče, jak jsme Vás již před časem informovali o možnosti odebírání svačin pro Vaše děti, dnes doplňujeme další informace. Někteří z Vás již dětem svačiny objednávají. Zde je odkaz na nové stránky, kde se můžete dozvědět více: https://snackujeme.cz Pozn. Já jako sekretářka denně svačiny přebírám od dodavatele a musím se přiznat, že jsou velice lákavé. Jsou denně čerstvé, pečivo křupavé, zelenina a ovoce svěží. Bagety plné masa, salát dozdobený bylinkou, jogurt s čertvým ovocem. Vždy krásně zabalené, doplněné ubrouskem, popř. příborem. Mohu jen doporučit. Táborská

          • Těšíme se na karneval!

            V družině se už moc těšíme na páteční karnevalový ples. Chceme, aby byl co nejpovedenější, nejveselejší, nejkouzelnější, proto jsme přidali ruce k dílu a pomáháme s výzdobou sálu. Pilně tvoříme v odděleních pohádkové postavičky. Určitě budou posloužit i po plese jako dekorace na chodbách naší školy.

          • Družina v knihovně

            My děti ze školní družiny do knihovny chodíme vždy, když nám to čas dovolí během celého roku. Březen je ale měsícem knihy, proto jsme se rozhodli věnovat knihám zvláštní pozornost a vydat se za nimi do místní městské knihovny častěji, kde si každý z nás vybral podle svého uvážení jednu, kterou do konce března sám přečte.

          • Druháčci se školní družinou na bowlingu!

            Minulý týden se naši druháčci s paní vychovatelkou Volfovou utkali v bowlingu. Někteří se s touto hrou setkali poprvé, ale rychle si osvojili hráčské dovednosti a bojovali jako lvi. Nejlepší skóre nahráli Michal Regner a Marek Hytha, za děvčata Sabinka Fischbachová a Josefínka Nosková. Výborní byli také Václav Zloch a Petr Šott. Uznání ale zaslouží všichni - nebáli se, překonali sami sebe a bojovali čestně. Určitě bude odveta!

          • Workshop "FINANČNÍ GRAMOTNOST" ve 4. B

            Ve třídě 4. B proběhl vzdělávací program "Finanční gramotnost" pod vedením paní přibylové z ČSOB Praha. Program byl zaměřen na získání znalostí z oblasti financí. Zabýval se základními pojmy jako druhy platebních prostředků, vysvětloval vznik a původ peněz. Ke konci hodiny proběhla tipovací soutěž, kdy žáci museli uhádnout přibližnou částku skartovaných peněz v balíčku. Moc jsme si to užili a věříme, že to nebylo naše poslední setkání.

          • Basketbal v Chodově

            V pondělí 6.3.2023 se naši mladí basketbalisté vydali na druhý přátelský zápas do nedalekého Chodova. Od 15:45 zde ve sportovní hale proběhlo další basketbalové klání basketbalistů ZŠ Truhlářská a TJ Spartak Chodov.

            Naše škola si vedla velmi dobře, trenérka byla s jejich hrou opět spokojená. Zápas ukázal, na čem musíme pracovat. Skóre pro naši školu 26:14. Ale nešlo o výsledek, šlo o motivaci na sobě dál pracovat a je krásnué, že děti samy už ví, co jim jde a kde naopak musí zabrat.

          • Mezinárodní den žen ve 2. C

            Mezinárodní den žen je svátek, který možná trochu zapadl. Což je škoda, protože jeho historie sahá až do roku 1908 a symbolizuje odvahu žen bránit si vlastní práva. Doba se mění, některé svátky zanikají a jiné se rodí. Tradice ale přetrvávají.

            Ke každému svátku patří,tedy tradičně a neodmyslitelně, květina a ke každé ženě gentleman. Doufám, že gentlemany nám ženám nevezme žádná doba.

          • Naše škola na 4.místě v krajském přeboru škol v šachu!

            arlovarský kraj, konkrétně Šachový klub Spartak Chodov, 15.2.2023 uspořádal krajský přebor škol. Za naši školu nastoupila sestava Nikola Kůsová, Pavel Kojnok, Jan Sedrovič, Damir Kamaletdinov a Timur Kamaletdinov. Více jak polovina našich hráčů patří ještě na I. stupeň, ale ani to naše šachisty neodradilo od toho postavit se šachistům II. stupně. A ostudu neudělali. Umístili se v silné konkurenci na pěkném 4.místě. Letos se jim nepodařilo obhájit postup na republiku, ale nevadí. Všem patří velké poděkování za vzornou reprezentaci naší školy.

          • Pozvání pro rodiče

            Vážení rodiče, v rámci festivalu "Týden mozku" proběhne i na naší škole zdarma přednáška pro rodičovskou veřejnost na téma "Jak pomoci dětem s učením" pod vedením Ing. Aleše Procházky, trenéra paměti. Setkání proběhne v aule budovy II. stupně dne 14.3.2023 od 16:00 - 17:30. Těšíme se na Vaši účast.

          • Jazykové soutěže na 1. stupni

            Jsme moc rádi, že po třech letech opět na 1. stupni naší školy proběhla olympiáda z anglického jazyka, o kterou byl mezi dětmi velký zájem.

            ​​​​​​​Za 3. ročníky se přihlásilo 18 dětí, za 4. ročníky 19 dětí, za 5. ročníky 16 dětí.

            Všechny děti se před komisí musely představit, povyprávět o sobě, říci básničku nebo zazpívat písničku, popsat obrázek. Čtvrťáci a páťáci si navíc losovali téma, o kterém povídali. Všichni soutěžící si vedli náramně, odpovídali na otázky poroty, pro kterou bylo příjemným překvapením, co vše děti dokáží a jak hezky mluví.

          • Prvňáčci v ZOO

            V pátek 3. března proběhlo vyučování u prvnáčků jinak než obvykle. Vypravili se na putování po školní imaginární ZOO, plnili plno úkolů, pracovali ve skupinkách a kdo byl úspěšný, zasloužil si i malou odměnu. Velký dík za uskutečnění akce patří také dětem z druhé třídy p. uč. Evy Záhoříkové, které pomáhaly tuto hru dobře zorganizovat. ( Mgr. Vadovičová, Mgr. Tvrz, Mgr. Hrušková)

          • LYŽUJ LESY

            Žáci 1. stupně tuto středu reprezentovali naši školu na akci LYŽUJ LESY. Jedná se o obratností závod na běžkách, ve kterém musí malí závodníci čelit hned několika různým překážkám, např. slalomu, přeskoku, podlézání či jízdě pozadu. Závod se konal na Jahodovce na Božím Daru.

            Naše výprava nepřijela s prázdnou, za krásné 2. místo si Péťa Šott ze 2. C dovezl stříbrnou medaili, diplom a velikánskou čokoládovou sovu, o kterou se svými kamarády na místě podělil. Ostatní výkony si také zaslouží velkou pochvalu. Zorka Fremlová (2. C) a Míša Regner (2. B) obsadili ve svých kategoriích čtvrtá místa, Hanička Fremlová (4. B) vybojovala 5. místo, Lukáš Novotný (3. D) se umístil na 6. místě, Jan Klimaj (2. B) na 7. místě, Marek Nečekal (3. A) na 8. místě, Jan Krejčí (3. B) na 11. místě.

          • Tombola na KARNEVAL 17.3.23

            Milí rodiče, stále probíhá příjem darů do tomboly. Pojďme udělat radost našim dětem z pěkných dárků z tomboly. 🤗 Rodičům, kteří nás již podpořili, moc děkujeme. Dárky do tomboly přijímá paní sekretářka na prvním stupni. Lístky na karneval koupíte také u paní sekretářky.
            Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková