• Robotická soutěž FLL

          • First lego league - soutěž v programování - ročník 2022/2023

            Letos, již potřetí, se žáci naší školy měli možnost zúčastnit regionálního kola mezinárodní soutěže First Lego League. Po půlroční přípravě a absolvování týdenního kempu v Perninku, se družstvo „Treasure Chest“ zúčastnilo vlastní soutěže. Soutěžní tým zastupovali tito žáci: Jan Eder, 7.A, Son Pham - Šimon, 9.A, Roman Verbiy,  5.C, Jan Dörrer, 5.C a Antonín Barva, 5.D.

            Soutěžní družstvo nakone tvořili převážně mladší žáci. Tým se stavěl v průběhu celého pololetí a vystřídalo se v něm mnoho dětí, které většinou odradila konstrukční a programátorská náročnost. Navíc k programování patří i technicky náročné tréninky, kde žáci vyměřují přesné nastavení robota, což od účastníků vyžaduje nesmírně tvrdý každotýdenní trénink a jen ti co s touto soutěží přišli do styku vědí, že to, co funguje na jedné schůzce, na další schůzce nefunguje.  Soutěžící navíc musí vyhodnotit i splnění misí po taktické stránce.

            Oblastní kolo proběhlo dne 18.2.2023 na ZŠ Libušina, která každoročně poskytuje zázemí této soutěži. Soutěž je časově náročná probíhá intenzivně od 8–16 hodin. Žáci musí předvést soutěž s robotem na soutěžním stole, musí prokázat týmového ducha, obhájit před porotou konstrukční a programátorské řešení a navíc, každý ročník je tematicky spojen s nějakým celospolečenským problémem, což se projevuje jak v technickém návrhu jednotlivých misí, tak i soutěžící musí představit nějaké konkrétní řešení daného problému. Letošním tématem byla "energie".

            Naše družstvo v konkurenci 8 škol určitě ostudu neudělalo, i když v žádné disciplíně nedosáhlo na „medailové umístění“, i přesto si jako perspektivní tým odneslo stavebnice lega. Myslím, že vznikl opravdu dobrý tým s velkým potenciálem. Škoda je, že žáci 5.ročníku odchází na víceletá gymnázia a Šimona na střední školu.  V příštím roce tedy bude potřeba sestavit nový tým žáků a připravit je na soutěž. Snad se to podaří. Tato soutěž rozhodně napomáhá rozvoji technického myšlení na školách.

            Závěrem bych chtěl poděkovat sponzorům soutěže – Krajské hospodářské komoře karlovarského kraje, firmě Witte, KHC Chodov, DHL a dalším, bez nichž by tato soutěž nebyla tak dobře finančně a materiálně zabezpečena.

            Ing. Milan Růžička

          • Karneval 17.3.2023- vstupenky

          • Prodej lístků na karneval je již zahájen. Od 20.2.-3.3. pro členy SRPŠ u paní sekretářky 1. stupně v tyto časy 7:30-8:00 a 11:30-14:30 hod. každý všední den. Pro ostatní je prodej lístků možný od 6.3.2023.Cena lístků: 20 Kč za vstupenku pro dítě člena SRPŠ a 20 Kč za 1 dospělého k dítěti, ostatní pak 100 Kč za vstupenku. Sourozenci do 5 let, bez nároku na místo, jsou zdarma. Moc se na Vás těšíme. Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková

          • Aukce a výstava výtvarných prací žáků VIII. C

          • Dne 13. 2. 2023 si žáci VIII. C "na vlastní kůži" vyzkoušeli aukci obrazů. S nápadem uspořádat aukci vlastních výtvarných prací přišli samotní žáci během výuky výtvarné výchovy. Každý žák při aukci odprezentoval svůj obraz a představil stručně autora originálu. Postupně zazněla jména jako da Vinci, Monet, Picasso a jména dalších slavných malířů. Samotnou aukci doprovázel adrenalin z příhozů, příklepy licitátora i radost z vyaukcovaného díla.

            Do konce února jsou práce vystavené v prostorách školy (vlevo u vstupu do tělocvičny), kde si je mohou všichni prohlédnout a dát hlas práci, která je zaujala.

          • Bowling se školní družinou.

          • Na pátek 17.2. si školní družina připravila pro čtvrťáky turnaj v bowlingu. Dva týmy mezi sebou svedly vyrovnaný boj, předvedly různé herní taktiky a prokázaly sportovního ducha. Vítězem byl každý! Podobný turnaj čeká také třetí třídy tuto středu a pátek. 

          • Preventivní program 8.B

          • ​​​​Třída 8. B navštívila dne 17. 2. Záchranný kruh u KV arény. Tématem byly tentokrát mimořádné události. Žáci absolvovali výcvik, při kterém se měli naučit, jak reagovat při úniku chemických látek. Podařilo se jim zachránit jak sebe, tak i figuranty - nevidomého chodce a paní, kterou zachvátila panika. Také se během besed s lektory - policisty, hasiči a zdravotnickými záchranáři - seznámili se zásadami první pomoci a se správnými postupy při mimořádných událostech, jako jsou požáry, autonehody či živelné pohromy.

          • "Na indiánské stezce. Devět orlích per a poklad Apačů."

          • Od září v naší družině plníme celoroční hru s názvem "Na indiánské stezce." Cílem této hry je vhodným způsobem přiblížit dětem mladšího školního věku multikulturní výchovu, úctu k lidem i k přírodě, vzájemné pomoci, toleranci a spolupráci. Za každý splněný úkol získáváme orlí peříčka, kterými si postupně zdobíme indiánskou čelenku. V červnu nám tyto peříčka jako klíče pomohou najít a otevřít záhadný poklad Apačů.  

            A co jsme již všechno zvládli? Vybrali jsme si jméno pro náš indiánský kmen (oddělení), každý si pro sebe vymyslel indiánskou přezdívku, složili jsme svou kmenovou píseň nebo pokřik a nacvičili si kmenový tanec, naučili se „Indiánské sedmero“ (pravidla chování), vyrobili jsme si indiánské košile, čelenky. masky, kapsáře...

            Problém jsme neměli ani s tajným indiánským písmem a luštěním náčelnických vzkazů, lovem divé zvěře jako sportovní disciplínou nebo vázáním kipu - indiánské uzlové písmo. Postavili jsme si indiánské obydlí, tančili sluneční tanec Mannitů a mnoho a mnoho dalšího. V naší družině se prostě letos žije indiánský život! 

          • Pow wow indiánské kmenové slavnosti v ŠD

          • Dnes bylo v družině veselo! Slavili jsme pow wow indiánské kmenové slavnosti, na které jsme se dlouho připravovali. Každý "indián" si podle barvy svého kmene vyrobil kostým - košile, čelenky, peříčka, medaile a naučil se kmenový pokřik. Indiánská slavnost pow wow je hudební, taneční a společenská sešlost, na kterou se sjíždějí příslušníci různých indiánských kmenů z celé Ameriky a Kanady, a tak se na chodbě školy dnes objevila spousta barevných malých indiánských bojovníků se svými náčelnickými vychovateli. Soutěžilo se v indiánských obratnostech, dovednostech, vědomostech a čas zbyl i na indiánské taneční kreace na mini diskotéce. Náramně jsme si odpoledne užili a už se těšíme na další podobné slavnosti. 

          • 2.C pomáhá přírodě

          • Před jarními prázdninami se děti z 2.C vydaly na cyklostezku ve Staré Roli, aby pomohly ptáčkům před mrazivými dny. Šimonek Uhrin se svojí maminkou vyrobili úžasné zobání ze sádla a prosa pro venkovní ptactvo.  V den vysvědčení jsme se vypravili na cyklostezku a rozvěsili košíčky na větvičky. Pozorovali jsme ptáčky a těšíme se z toho, že jsme jim přilepšili v zimních dnech a usnadnili jim hledání potravy.

          • Valentýn v ŠD

          • 14. února je den kdy se v anglosaských a dalších zemích každoročně slaví Valentýn jako svátek lásky. Tento den se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a přáníčka našim nejbližším, a tak se v družině vyrábělo a tvořilo. Snad naše Valentýnky s tématikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky, udělaly radost.  

          • Karneval - vstupenky

          • Prodej lístků bude zahájen od pondělí 20.2.-3.3. pro členy SRPŠ u paní sekretářky 1. stupně v tyto časy 7:30-8:00 a 11:30-14:30 hod. každý všední den. Pro ostatní je prodej lístků možný od 6.3.2023.
            Cena lístků: 20 Kč za vstupenku pro dítě člena SRPŠ a 20 Kč za 1 dospělého k dítěti,  ostatní pak  100 Kč  za vstupenku. Sourozenci do 5 let, bez nároku na místo, jsou zdarma. 
            Moc se na Vás těšíme. Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková

          • Okresní kolo matematické olympiády

          • 25.1.2023 se na gymnáziu v Ostrově uskutečnilo okresní kolo matematické olympiády. Za naši školu se zúčastnilo 6 žáků z pátých ročníků. Roman Verbiy z 5. C opět prokázal své nadání a obsadil 1. místo. Mezi úspěšné řešitele se zařadili tři žáci 5. A - Sebastian Mrnuštík, Anna Marie Burleová a Eva Langerová. Oceňujeme jejich výkon a doufáme, že se matematika stane jejich oblíbeným předmětem. Poděkování za účast zaslouží i Jan Dö​rrer - 5. C a Leoš Půhoný - 5. A. 

          • Soutěže a přednášky

          • V uplynulém týdnu bylo nejen rozdáno pololetní vysvědčení, ale proběhlo i několik zajímavých akcí pro žáky II. stupně. 

            Ve školním kole olympiády v anglickém jazyce se v kategorii mladších žáků (6. + 7. třídy) s výbornými výsledky umístili tito žáci:

            1. místo: Anna Zaporozhets - 7.C

            2. místo: Petr Kosař - 6.A

            3. + 4. místo: Inna Menšenina - 6.C, Daniel Guha - 6.C

            ​​​​​​​Kategorie starších žáků (8. + 9. ročníky) vypadala následovně:

            ​​​​​​​1. místo: Ondřej Zburník - 9.A

            ​​​​​​​2. místo: Lucie Hrabáková - 9.A

            3. + 4. místo: Adéla Uhrová - 8.A, Tereza Hrabáková - 8.A

            První z každé kategorie bude reprezentovat školu v krajském kole soutěže. Všem, kteří se účastnili děkujeme za aktivní přístup a gratulujeme vítězům soutěže.

            ​​​​​​​Nádherné první místo v okresním kole ve florbalu přivezli chlapci 6. a 7. tříd pod vedením Mgr. Lukáše Jankovského a postupují do krajského kola soutěže, které se koná 15. 2. 2023. V dresu s logem naší školy hráli: Goredy a Miron Jefremenko, Štěpán Heller, Šimon Haak, Matěj Šára, Miroslav Romaňuk, Patrik Dotzauer, Tomáš Hoffman, Karel Procházka, Štěpán Kalina a Lukáš Hejl. Děkujeme za výbornou reprezentaci školy.​​​​

            Žáci všech tříd II. stupně měli možnost v rámci hodin tělesné výchovy projít ukázkové hodiny flag fotbalu pod vedením profesionálních trenérů. Ukázkové tréninky byly spojeny s přednáškou o americkém fotbale. Všichni žáci byli zapojeni do herních činností a zkusili si různé herní situace. Podle reakcí žáků i rodičů měla akce úspěch a několik studentů již projevilo zájem v tomto sportu pokračovat. Děkujeme všem trenerům a zúčastněným, kteří se na akci podíleli.

            Žáci 8. a 9. tříd se také ve středu 1. 2. 2023 opět podrobněji seznámili s tématem "Černobylu". Přednášku s besedou na dané téma vedla paní Kateřina Vršanská. Informace byly doplněny videem i fotografiemi z místa. Žáci se aktivně zapojovali a v každém případě si odnesli mnoho nových informací.

            https://youtu.be/wgc8Eoq8TIU

            Dále proběhly besedy pro žáky 8. a 9. ročníků pod názvem "Láska, sex a vztahy" pod vedením preventisty a lektora pana Pospíšila. Besedy podpořilo SRPŠ a měly velký ohlas u žáků.

            Všem přejeme krásné prázdniny!

          • Tombola pro KARNEVAL - Výzva pro rodiče a přátele školy

          • Vážení rodiče a přátelé školy,

            připravujeme tombolu pro školní karneval 1. stupně, který bude 17.3.2023 v Lidovém domě. Prosíme Vás tímto o věcné dary (jak pro děti či dospělé) do naší tomboly či finanční dar, který lze poslat na číslo účtu SRPŠ: 2602337347/2010 (do zprávy napište “karneval”).Věcné dary lze odevzdat na sekretariátu 1. stupně, mohou předat i děti. 

            Děkujeme Vám za podporu.

            Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková

             

            PS: V rámci karnevalu se můžete těšit na bohatý program:

            Vystoupení dětí z 1. a 2. stupně

            Disco s Mickey a Minnie

            Kouzelník

            Letkiss - tanec pro děti a rodiče

            Tombola :-)

          • Dopisy spolužákům...

          • ​​​​​​​Projekt SRPŠ a školy "Dopisy spolužákům" je v plném proudu. Žáci druhých a třetích tříd v tomto týdnu obdrželi své dopisy do schránek. Dětem ze čtvrtých a pátých tříd donesli dopisy v anglickém jazyce spolužáci z 9. C dopoledne v době výuky.

            Celý projekt by měl podpořit zájem o čtení. Dopisy pro druháky a třeťáky zároveň představují zajímavá místa České republiky a vybízí děti k jejich navštívení. Klasický dopis ve schránce je pro děti netradičním a zajímavým zážitkem. 

          • Workshop v krajské knihovně

          • Dne 18. a 26. ledna 2023 jsme se s žáky 6. B a 6. C zúčastnili akce v krajské knihovně v Karlových Varech. V dětském oddělení, které má příjemné zázemí se žáci formou besedy seznámili s knihou "Malý milionář". Následoval workshop, jehož obsahem bylo nejen seznámení s pojmem ilustrace a komiks, ale i možnost formou vlastní kresby zažít práci ilustrátora.

            Závěrem akce se stala návštěva výstavy prací vyučující výtvarné výchovy Štěpánky Frousové v prostorách kavárny knihovny, kde si každý mohl dát "něco na zub".

          • Setkání s myslivcem ve školní družině

          • V pátek 20.1. za námi do školní družiny přijel na besedu myslivec. Dovezl si s sebou množství parohů, rohů, zubů, fotografií a nejrůznější peří ptáků žijících v našich lesích. Zazněla i ukázka hry na lesní roh, vábení zvěře a podívat jsme se mohli také na loveckou ukázkovou zbraň. O lese a životě lesní zvěře v něm jsme se tedy dozvěděli zase něco nového. Děkujeme. 

          • SRPŠ- informace pro rodiče z jednání

          • Milí rodiče, schůzka SRPŠ s vedením školy proběhla 12.1.2023.

            1. Zhodnotilo se vánoční setkání, které se setkalo s pozitivním ohlasem. 
            2. Projekt: Dopis kamarádovi (pro členy SRPŠ) na plno odstartuje tento měsíc. Malí čtenáři z druhých a třetích tříd se tak mohou těšit na svůj dopis ve schránce. Děti ze čtvrtých a pátých tříd dostanou svůj dopis v angličtině od svých učitelů. 
            3. SRPŠ financovalo preventivní program - sexuální výchova pro 8. ročníky.
            4. SRPŠ ve spolupráci se školou připravuje pro děti prvního stupně první ŠKOLNÍ KARNEVAL, který se bude konat 17.3.2023 v Lidovém domě od 17-20 hod. O programu a vstupenkách vás brzy budeme informovat- je na co se těšit. Pokud by někdo z rodičů chtěl pomoci s organizací (kontaktujte nás na e-mail: srps.zstruhlarska@gmail.com) či finančně podpořit tuto akci budeme moc rádi. Finanční dary lze poslat na číslo účtu sdružení: 2602337347/2010, do poznámky KARNEVAL
            5. V plánu máme: Preventivní program pro 9. třídy, kurz pro žáky Paměť a efektivní učení, Odznak zdatnosti - sportovní aktivity na hřišti prvního stupně zejména pro tatínky a děti. Pro žáky druhého stupně se plánuje ples v Lidovém domě koncem školního roku😊.

            Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková

          • Divadelní vystoupení v družině

          • Ve čtvrtek za námi do školní družiny přijelo z Hradce Králové Divadélko pro školy s humornou pohádkou "Nové příběhy veverky Zrzečky", která nám vykouzlila úsměv na tváři a neopakovatelnou atmosféru. Příběh Zrzečky nás zavedl do lesní říše, kde se zvířátka snažila vyrovnat s rostoucími odpadky ze supermarketů, jež do lesa rozhodně nepatří. Děti se tak moderní formou učily nejen třídit odpad, ale i poznávaly jak se zvířatům v lese žije. 

            V podobném duchu ochrany životního prostředí lesa je na pátek 20. ledna pro děti připravena beseda s myslivcem. 

             

          • Předmětové soutěže II. stupeň

          • Během prvního pololetí probíhají na II. stupni každoročně školní kola předmětových soutěží. Následně žáci reprezentují školu v okresním kole, kde se setkávají se studenty ostatních škol prověřují obecné znalosti.

            První tři příčky školního kola soutěže v dějepise, která je určena žákům 9. tříd obsadili chlapci:

            1. místo: Ondřej Havel, 9.C, 2. + 3. místo: Miroslav Naď, 9.B, Filip Přibyl, 9.C

            Za předmět český jazyk budou reprezentovat v okresním kole tito úspěšní řešitelé kola školního:

            1. místo: Katia Kosíková, 9.A, 2. místo: Tereza Štruplová, 3.+ 4. místo: Jakub Dvořák a Adam Kučera, 9.C

            V zeměpise mohou žáci soutěžit ve třech různých kategoriích podle věku, postupují vždy první tři řešitelé:

            Kategorie A: 1. místo: Miron Jefremenko, 6.A, 2. místo: Petr Smrčka, 6.B, 3. místo: Gordey Jefremenko, 6.A

            Kategorie B: 1. místo: Veronika Fikrtová, 7.B, 2. místo: Daniel Krix, 7.B, 3. místo: Anna Kročáková, 7.C

            Kategorie C: 1. místo: Adam Kučera, 9.C, 2. místo: Ondřej Havel, 9.C, 3. místo: Nazar Dolibych, 8.A

            (8. + 9. třídy)

            Gratulujeme všem vítězům jednotlivých kategorií.

          • Pod hvězdnou oblohou

          • Tento týden byla výuka pro žáky I. stupně obohacena o návštěvu mobilního planetária, které k nám přivezli pracovníci Hvězdárny v Rokycanech a Plzni- Miroslav Poláček a Lukáš Winkler.

            Mobilní planetárium tvoří nafukovací polokoule, která má z vnitřní strany projekční plátno. Diváci při projekci sedí po obvodu kopule na polštářích nebo mohou ležet. Obraz je promítán na kopuli nad nimi, tím je simulována situace, jako by se nacházeli v noci někde v přírodě a dívali se na skutečnou noční oblohu.

            Seznámili jsme se s denní a noční oblohou, jaká je souvislost světových stran a východů a západů Slunce. Na setmělé noční obloze jsme sledovali Měsíc a jeho postupně se měnící podobu. Poznali jsme některá souhvězdí a několik nejjasnějších hvězd. Vydali jsme se také k planetám, které lze pozorovat i pouhým okem. Nakonec jsme se podívali, jak vypadá hvězdný ostrov zvaný galaxie.

            Děkujeme za hvězdný zážitek.

             

          • Robotická soutěž FLL

            First lego league - soutěž v programování - ročník 2022/2023

            Letos, již potřetí, se žáci naší školy měli možnost zúčastnit regionálního kola mezinárodní soutěže First Lego League. Po půlroční přípravě a absolvování týdenního kempu v Perninku, se družstvo „Treasure Chest“ zúčastnilo vlastní soutěže. Soutěžní tým zastupovali tito žáci: Jan Eder, 7.A, Son Pham - Šimon, 9.A, Roman Verbiy, 5.C, Jan Dörrer, 5.C a Antonín Barva, 5.D.

          • Karneval 17.3.2023- vstupenky

            Prodej lístků na karneval je již zahájen. Od 20.2.-3.3. pro členy SRPŠ u paní sekretářky 1. stupně v tyto časy 7:30-8:00 a 11:30-14:30 hod. každý všední den. Pro ostatní je prodej lístků možný od 6.3.2023.Cena lístků: 20 Kč za vstupenku pro dítě člena SRPŠ a 20 Kč za 1 dospělého k dítěti, ostatní pak 100 Kč za vstupenku. Sourozenci do 5 let, bez nároku na místo, jsou zdarma. Moc se na Vás těšíme. Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková

          • Aukce a výstava výtvarných prací žáků VIII. C

            Dne 13. 2. 2023 si žáci VIII. C "na vlastní kůži" vyzkoušeli aukci obrazů. S nápadem uspořádat aukci vlastních výtvarných prací přišli samotní žáci během výuky výtvarné výchovy. Každý žák při aukci odprezentoval svůj obraz a představil stručně autora originálu. Postupně zazněla jména jako da Vinci, Monet, Picasso a jména dalších slavných malířů. Samotnou aukci doprovázel adrenalin z příhozů, příklepy licitátora i radost z vyaukcovaného díla.

          • Preventivní program 8.B

            ​​​​Třída 8. B navštívila dne 17. 2. Záchranný kruh u KV arény. Tématem byly tentokrát mimořádné události. Žáci absolvovali výcvik, při kterém se měli naučit, jak reagovat při úniku chemických látek. Podařilo se jim zachránit jak sebe, tak i figuranty - nevidomého chodce a paní, kterou zachvátila panika. Také se během besed s lektory - policisty, hasiči a zdravotnickými záchranáři - seznámili se zásadami první pomoci a se správnými postupy při mimořádných událostech, jako jsou požáry, autonehody či živelné pohromy.

          • Pow wow indiánské kmenové slavnosti v ŠD

            Dnes bylo v družině veselo! Slavili jsme pow wow indiánské kmenové slavnosti, na které jsme se dlouho připravovali. Každý "indián" si podle barvy svého kmene vyrobil kostým - košile, čelenky, peříčka, medaile a naučil se kmenový pokřik. Indiánská slavnost pow wow je hudební, taneční a společenská sešlost, na kterou se sjíždějí příslušníci různých indiánských kmenů z celé Ameriky a Kanady, a tak se na chodbě školy dnes objevila spousta barevných malých indiánských bojovníků se svými náčelnickými vychovateli. Soutěžilo se v indiánských obratnostech, dovednostech, vědomostech a čas zbyl i na indiánské taneční kreace na mini diskotéce. Náramně jsme si odpoledne užili a už se těšíme na další podobné slavnosti.

          • 2.C pomáhá přírodě

            Před jarními prázdninami se děti z 2.C vydaly na cyklostezku ve Staré Roli, aby pomohly ptáčkům před mrazivými dny. Šimonek Uhrin se svojí maminkou vyrobili úžasné zobání ze sádla a prosa pro venkovní ptactvo. V den vysvědčení jsme se vypravili na cyklostezku a rozvěsili košíčky na větvičky. Pozorovali jsme ptáčky a těšíme se z toho, že jsme jim přilepšili v zimních dnech a usnadnili jim hledání potravy.

          • Valentýn v ŠD

            14. února je den kdy se v anglosaských a dalších zemích každoročně slaví Valentýn jako svátek lásky. Tento den se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a přáníčka našim nejbližším, a tak se v družině vyrábělo a tvořilo. Snad naše Valentýnky s tématikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky, udělaly radost.

          • Karneval - vstupenky

            Prodej lístků bude zahájen od pondělí 20.2.-3.3. pro členy SRPŠ u paní sekretářky 1. stupně v tyto časy 7:30-8:00 a 11:30-14:30 hod. každý všední den. Pro ostatní je prodej lístků možný od 6.3.2023.
            Cena lístků: 20 Kč za vstupenku pro dítě člena SRPŠ a 20 Kč za 1 dospělého k dítěti, ostatní pak 100 Kč za vstupenku. Sourozenci do 5 let, bez nároku na místo, jsou zdarma.
            Moc se na Vás těšíme. Za SRPŠ MUDr. Martina Procházková

          • Okresní kolo matematické olympiády

            25.1.2023 se na gymnáziu v Ostrově uskutečnilo okresní kolo matematické olympiády. Za naši školu se zúčastnilo 6 žáků z pátých ročníků. Roman Verbiy z 5. C opět prokázal své nadání a obsadil 1. místo. Mezi úspěšné řešitele se zařadili tři žáci 5. A - Sebastian Mrnuštík, Anna Marie Burleová a Eva Langerová. Oceňujeme jejich výkon a doufáme, že se matematika stane jejich oblíbeným předmětem. Poděkování za účast zaslouží i Jan Dö​rrer - 5. C a Leoš Půhoný - 5. A.

          • Soutěže a přednášky

            V uplynulém týdnu bylo nejen rozdáno pololetní vysvědčení, ale proběhlo i několik zajímavých akcí pro žáky II. stupně.

            Ve školním kole olympiády v anglickém jazyce se v kategorii mladších žáků (6. + 7. třídy) s výbornými výsledky umístili tito žáci:

            1. místo: Anna Zaporozhets - 7.C

            2. místo: Petr Kosař - 6.A

          • Dopisy spolužákům...

            ​​​​​​​Projekt SRPŠ a školy "Dopisy spolužákům" je v plném proudu. Žáci druhých a třetích tříd v tomto týdnu obdrželi své dopisy do schránek. Dětem ze čtvrtých a pátých tříd donesli dopisy v anglickém jazyce spolužáci z 9. C dopoledne v době výuky.

            Celý projekt by měl podpořit zájem o čtení. Dopisy pro druháky a třeťáky zároveň představují zajímavá místa České republiky a vybízí děti k jejich navštívení. Klasický dopis ve schránce je pro děti netradičním a zajímavým zážitkem.

          • Workshop v krajské knihovně

            Dne 18. a 26. ledna 2023 jsme se s žáky 6. B a 6. C zúčastnili akce v krajské knihovně v Karlových Varech. V dětském oddělení, které má příjemné zázemí se žáci formou besedy seznámili s knihou "Malý milionář". Následoval workshop, jehož obsahem bylo nejen seznámení s pojmem ilustrace a komiks, ale i možnost formou vlastní kresby zažít práci ilustrátora.

          • Setkání s myslivcem ve školní družině

            V pátek 20.1. za námi do školní družiny přijel na besedu myslivec. Dovezl si s sebou množství parohů, rohů, zubů, fotografií a nejrůznější peří ptáků žijících v našich lesích. Zazněla i ukázka hry na lesní roh, vábení zvěře a podívat jsme se mohli také na loveckou ukázkovou zbraň. O lese a životě lesní zvěře v něm jsme se tedy dozvěděli zase něco nového. Děkujeme.

          • Divadelní vystoupení v družině

            Ve čtvrtek za námi do školní družiny přijelo z Hradce Králové Divadélko pro školy s humornou pohádkou "Nové příběhy veverky Zrzečky", která nám vykouzlila úsměv na tváři a neopakovatelnou atmosféru. Příběh Zrzečky nás zavedl do lesní říše, kde se zvířátka snažila vyrovnat s rostoucími odpadky ze supermarketů, jež do lesa rozhodně nepatří. Děti se tak moderní formou učily nejen třídit odpad, ale i poznávaly jak se zvířatům v lese žije.

          • Předmětové soutěže II. stupeň

            Během prvního pololetí probíhají na II. stupni každoročně školní kola předmětových soutěží. Následně žáci reprezentují školu v okresním kole, kde se setkávají se studenty ostatních škol prověřují obecné znalosti.

            První tři příčky školního kola soutěže v dějepise, která je určena žákům 9. tříd obsadili chlapci:

          • Pod hvězdnou oblohou

            Tento týden byla výuka pro žáky I. stupně obohacena o návštěvu mobilního planetária, které k nám přivezli pracovníci Hvězdárny v Rokycanech a Plzni- Miroslav Poláček a Lukáš Winkler.

            Mobilní planetárium tvoří nafukovací polokoule, která má z vnitřní strany projekční plátno. Diváci při projekci sedí po obvodu kopule na polštářích nebo mohou ležet. Obraz je promítán na kopuli nad nimi, tím je simulována situace, jako by se nacházeli v noci někde v přírodě a dívali se na skutečnou noční oblohu.