• Školní výlet 3.B a 4.A

          • 15.6.2022 strávili žáci  3. B a 4.A příjemné dopoledne v Techmanii v Plzni. Vyzkoušeli si většinu exponátů, rozhlédli se po vesmíru, byli poučeni o ohnivém tornádu. Snad se i přesvědčili, že fyzika, chemie, matematika jsou vlastně krásné vědy.​​​​​​​​​​​​​​

          • Vyzkoušeli si práci architekta

          • Žáci prvního stupně v rámci Člověk a svět práce, byli seznámeni se základy architektonických návrhů interiéru, poznali termíny jako půdorys, bokorys a sami si mohli zkusit navrhnout vlastní interiér v předem připraveném domku. Úpravu interiéru si každý pojímal dle svého. Dosazovaly se příčky i přistavovala zimní zahrada. Někteří se opravdu vyřádili i s bazénem v obyváku a s nejrůznějšími vychytávkami, o kterých se nám dospělým může jenom zdát:) Velkou výzvou pro některé, byla i orientace v prostoru, kdy svět vidíme chvilku z výšky a chvilku opět z našeho pohledu. Dalším úkolem bylo postavit ze stavebnice vlastní byt/dům a představit ho spolužákům. Vždyť bydlení je naše základní potřeba :)

          • Divadelní představení

          • V pátek 10. 6. se třídy 1. C, 2. A, 2. C a 2. D slavnostně oblékly a vyrazily za kulturním zážitkem do Karlovarského městského divadla na představení „Rumcajs a Manka“. Pro většinu žáků to byla první návštěva takového divadla. Všichni žáci ocenili představení potleskem. Po návštěvě divadla nechyběla jak oplatka, tak ani procházka po kolonádě.

          • Informace vedoucí školní jídelny

          • Od nového školního roku jsme nuceni zdražit obědy o 2,00 Kč na porci. Cena oběda pro I. stupeň (6-10 let) bude 26,00 Kč , jistina 26,00 x 30 = 780,00 Kč, II. stupeň (11-14 let) 27,00 Kč, jistina 27,00 x 30 = 810,00 Kč, 9.třídy (15 a více) 28,00 Kč, jistina 28,00 x 30 = 840,00 Kč.

            Od září končí platnost kartiček a k vyzvedávání obědů budou sloužit jen čipy. Děti, které používaly karty, si musí zakoupit čip. Zatím je cena čipu 115,00 Kč, ale jen do vyprodání zásob. Pak bude cena čipu 122,00 Kč.

            Děkuji za pochopení. Andrejsová J., vedoucí ŠJ

          • DEN BEZ TAŠEK

          • Jaké by to bylo přinést si učebnice, sešity či jiné školní pomůcky jinak než v aktovce nebo školním batohu? Proto se zástupci školního parlamentu dohodli, že 1. června proběhne „DEN BEZ TAŠEK“. Kreativita žáků I. stupně neznala mezí. Před vstupem do školy to vypadalo, jak před odletem na dovolenou, kdy byly vidět nejčastěji kufry různých velikostí. Nechyběly ani různé krabice, košíky, pytle či dětské kočárky. Těšíme se na další netradiční akci, kterou pro nás školní parlament vymyslí.

          • Restaurátorské dílny v muzeu

          • Ve čtvrtek 2.6 jsme s naší 8.A navštívili karlovarské muzeum. Zde jsme si prohlédli výstavu Obnovená krása, doplněnou komentovanou prohlídkou. Také jsme si pod vedením týmu odborníků prošli restauratérskou dílnou. Vyzkoušeli jsme si mravenčí práci restauratéra, snažili jsme se poskládat střípky porcelánu, obnovit krásu středověkých obrazů a také jsme si zaposilovali při čištění kovových předmětů. Akce se nám líbila, jen časová dotace jedna hodina na tak nabitý program, nám přišla velmi krátká.

            Programu "restaurátorství" se pod vedením odborníků zúčastnily i další třídy prvního i druhého stupně.

          • Projektový týden na II. stupni

          • V letošním školním roce jsme se s pedagogy a vedením školy rozhodli vyčlenit týden projektovému vyučování na téma „Slavné karlovarské rody“. Věnovali jsme mnoho času plánování a diskutování nad celkovým pojetím této formy práce s dětmi. Cílem bylo rozvíjet v co největší možné míře klíčové kompetence při naplnění stanovených výstupů.

            Vzhledem k tomu, že jsme se do tak velkého projektu pustili poprvé, nemíchali jsme žáky napříč ročníky, ale pracovní skupinou se stala vždy kmenová třída. Třídní učitel společně s dalším pedagogem školy byli pro tento týden žákům průvodci. Sami žáci byli aktivními tvůrci. Mohli vybírat v rámci zadaného tématu z těchto slavných karlovarských rodů: Bayerovi, Becherovi, Knollovi, Mattoniovi, Moserovi, Puppovi, Weberovi. Nástěnka s tématem, doporučeným časovým harmonogramem a možnostmi výstupů byla připravena již týden před zahájením samotného projektového týdne. Následovala samotná práce – plánování a rozdělení rolí, určení výstupu, sběr a zpracování informací. Toto vše bylo potřeba stihnout ve třech dnech. Čtvrtý den byl věnován prezentacím výstupů a zhodnocení průběhu projektového týdne. Této události byla přítomna Mgr. Dominika Kožešníková, ředitelka muzea Karlovy Vary. Paní ředitelka poskytovala žákům zpětnou vazbu a doplnila vždy velmi zajímavé historické i aktuální informace k prezentovanému tématu.

            Třída 6. A vybrala pro svou práci téma rodu Moserových, žáci nás při závěrečné prezentaci provedli všemi činnostmi, kterým se věnovali. Zpracovali prezentaci, fiktivní rozhovor, připravili pracovní listy pro mladší žáky, vytvořili soubor fotografií současné nabídky firmy Moser a přidali soubor vlastních návrhů možných výrobků.

            Třída 6.B zpracovala velmi originálně téma rodiny Bayerů a seznámila nás s historií i současností karlovarské oplatky. Vedle fiktivního rozhovoru s majitelem firmy a prezentace sehráli žáci úžasné scénky k tématu.

            Třída 6.C se rozhodla pracovat v malých skupinách a představila nám velké množství výstupů. Vybrali si rod Puppů. Žáci této třídy vytvořili deskovou hru, prezentaci, video, myšlenkové mapy, komiks a únikovou hru. Třída do projektového dne výborně zapojila ukrajinské spolužáky.

            7.A se pustila do nelehkého úkolu. Historii rodu Becherů zpracovala v prezentaci a to hned ve třech jazycích. V prezentaci zazněl hlas každého žáka třídy. Bohužel při projekci se nepodařilo spustit anglickou a ukrajinskou verzi, proto žáci zaimprovizovali a přečetli nám část verze v angličtině.

            7.B připravila informace o členech rodu Weberů. Pro mnohé z nás byli velkou neznámou. Žáci natočili fiktivní rozhovor s Antonem Weberem, kterého profesionálně ztvárnil jeden z nich. Rozhovor začal v němčině, nicméně zkušené reportérky poprosily pana Webera, aby pro naše posluchače mluvil česky. Třída v rámci sběru informací připravila nádhernou květinovou vazbu a společně ji uložili na rodinnou hrobku Weberových.

            Třída 7.C připravila prezentaci a reklamu na téma rodu Mattoniových. Dále nás provedla tématem v soutěži podobné A-Z kvízu. Otázky byly poměrně obtížné, soutěžící byli nicméně stateční a historii rodiny Mattoniů jsme si tak všichni zopakovali.

            I žáci 8.A zpracovali stejné téma, rod Mattoni. Natočili vtipnou reklamu. Pro ni zhotovili mnoho nápaditých plakátů. Následně proběhla soutěž v rozpoznání příchutí minerálních vod Mattoni. Výherkyní soutěže se stala paní ředitelka Kožešníková, která si odnesla láhev minerální vody a umělecký diplom.

            Třída 8.B si pro své bádání a práci vybrala život a práci Davida Bechera. Chtěli docílit toho, abychom jméno David Becher nespojovali se známým likérem, ale abychom si uvědomili, že  David Becher byl především vynikajícím lázeňským lékařem. Žáci se v průběhu týdne věnovali měření teplot pramenů i sledování změn PH a velmi efektivně pracovali s časem. Celé téma bylo profesionálně zpracováno.

            Třídu 8.C zaujala historie rodu Bayerů. Třída opět pracovala ve skupinách dle zaměření. Zpracovali dokument, vytvořili prezentaci, plakát s informacemi o Bayerových, pracovní list a sadu her pro žáky prvního stupně.

            Třída 9.A nás formou herecké etudy přenesla do minulosti. V rozhovorech jednotlivých postav jsme se dozvěděli zajímavosti ze života rodiny Mattoni. Zároveň žáci zpracovali tělovýchovné video s názvem „Cvičení s Mattoni“.

            Třída 9.B nás pozvala do Kavárny u Becherů, kde jednotliví členové rodu, které ztvárnili žáci třídy, promlouvali o svém životě. V kavárničce se podávala výborná káva a muffiny značky Becher. Historii jsme mohli zrekapitulovat díky připraveným nástěnkám.

            Rod Becherů se objevil i v prezentaci třídy 9.C. Tentokrát nás žáci provedli historií formou prezentace, kterou moderátoři doplnili o zajímavosti ze života tohoto rodu, které jsme si mohli následně přečíst na nástěnkách. Pozornost posluchačů prověřili v krátkém kvízu.

             

            Materiály vypracované žáky jsou k nahlédnutí ZDE.

             

            FOTO Matěj Klíma, 7.A

          • Soutěž žáků základních škol v tvůrčím psaní v cizích jazycích

          • Na Krajský úřad Karlovarského kraje byli v úterý 31.5. pozváni žáci, kteří byli oceněni na prvních třech místech, vč. speciální ceny, v Soutěži základních škol v tvůrčím psaní v cizích jazycích.

            Slavnostního vyhlášení se účastnili za první stupeň Antonín Šlagorský ze 4. C, který získal 1. místo, Martin Veselý z 5. A 3. místo a Roman Verbiy ze 4. C, kterému byla udělena speciální cena za výtvarné zpracování.

            Druhý stupeň reprezentovaly Kamila Schützová z 9. C za 1. místo a Nikola Staňková též z 9. C za 2. místo.

            Z rukou zástupců MAP Sokolovsko, Goethe Institutu České republiky a za účasti člena Rady Karlovarského kraje Mgr. Jindřicha Čermáka bylo všem úspěšným pogratulováno a předány ceny.

            Děkujeme za výborné práce, reprezentaci školy a gratulujeme ke krásnému umístění!

          • Pohár volejbalových mistrů

          • Nejen extraligový hokej, ale i extraligový volejbal patří do Karlových Varů. Již potřetí za sebou volejbalový klub VK Karlovarsko obhájil mistrovský titul. V pátek do školy zavítali hráči i s vítězným pohárem, který byl vyšší než někteří žáci. VK Karlovarsko si dne 3.6. od 17 hodin připravilo pro děti zábavný a sportovní program v Beacharealu v Tuhnicích. Všichni jste srdečně zváni.

          • RECYKLOHRANÍ aneb UKLIĎME SI SVĚT

          • Naše škola se zapojila do školního recyklačního programu RECYKLOHRANÍ, který je pod záštitou MŠMT. Tento program podporuje environmentální výchovu, prohlubuje znalost žáků v oblasti předcházení vzniku, třídění a recyklace odpadů a umožňuje jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení.

            Ve školním roce 2021/2022 byla spuštěna celoroční hra, kdy školy zapojené do projektu získávají body za sběr vysloužilého elektra, baterií, mobilních telefonů a tonerů do tiskáren. Jen třída 1.B nasbírala za jeden měsíc 183 kg tužkových baterií. ZŠ Truhlářská se umístila na 9. místě mezi školami Karlovarského kraje. O tento projekt se starají Mgr. Eva Záhoříková a Mgr. Linda Hrochová.

          • Krajské kolo vybíjené

          • Žáci prvního stupně obsadili v minulém týdnu krásné 3. místo ve vybíjené. Šlo již o krajské kolo soutěže. Děkujeme za výbornou reprezentaci školy.

          • Exkurze do muzea Jana Bechera

          • V rámci příprav na projektový týden se třída 9.B vydala již v úterý 17.5.2022 na exkurzi do místního muzea Jana Bechera. Následně se skupina žáků třídy 9.B pod dohledem třídního učitele Mgr. Martina Beneše a vyučující zeměpisu Mgr. Viery Gavlasové vydala po stopách rodiny Becherových v centru Karlových Varů. Získané informace žáci v týdnu od 23.5.2022 zpracují v rámci projektu a následně 24.5.2022 odprezentují ostatním třídam. 

          • Dopravní soutěž mladých cyklistů - krajské kolo

          • V úterý dne 17.5.2022 se konalo krajské kolo DSMC, ve kterém nás reprezentovala naše vítězná družstva z okresního kola. V mladší kategorii Karolína Kučerová, Lucie Lehnertová, Petr Smrčka a Jan Šustr obsadili druhé místo jen minimálním bodovým rozdílem. Starší žáci Lenka Baťková, Natálie Džupinová, Václav Prošek a Vašek Václav opět uhájili první místo a naše škola opět získala Putovní pohár hejtmana za nejlepší výsledek v soutěži. Za nejlepší výsledek byly oceněny Natka a Kája. Děkujeme všem zúčastněným za přípravu na soutěž a skvělé výsledky.

            Zásluhu na úspěchu mají i paní učitelky Mgr. Jarmila Šantorová a Ing. Marcela Kafková, které žáky na soutěž dobře připravily.

          • Kurz bruslení

          • Posledních sedm týdnů žáci 1., 2., a 5. tříd zdokonalovali pod vedením svých paních učitelek bruslařské dovednosti v tréninkové hale v KV Areně. Na slavnostním zakončení děti na památku dostaly dres a hokejku, které budou vystaveny na 1. stupni. Vedení KV Areny přislíbilo snahu akci zopakovat i příští rok. Všichni žáci byli z bruslení nadšeni. Děkujeme všem rodičům za pomoc.

          • Post Bellum

          • Ve středu 11.5.2022 se v aule 1.českého gymnázia uskutečnil již sedmý ročník slavnostní prezentace pamětnických příběhů, které na základě jejich vyprávění zpracovali žáci základních škol Karlovarského kraje. Akce proběhla pod záštitou organizace Post Bellum – Příběhy našich sousedů.

            Již tradičně se této akce zúčastnila i naše škola. Tentokráte ji reprezentovaly žákyně 9.A – Marie Schäferová a Natálie Nyčová. Formou komiksu vyprávěly zajímavý příběh pana Jiřího Fuchse, který prožil značnou část svého života v období komunismu. Děkujeme oběma dívkám za čas, který nad tímto nelehkým úkolem strávily, a za úspěšnou reprezentaci naší školy.

          • Školní výlet 3.B a 4.A

            15.6.2022 strávili žáci 3. B a 4.A příjemné dopoledne v Techmanii v Plzni. Vyzkoušeli si většinu exponátů, rozhlédli se po vesmíru, byli poučeni o ohnivém tornádu. Snad se i přesvědčili, že fyzika, chemie, matematika jsou vlastně krásné vědy.​​​​​​​​​​​​​​

          • Vyzkoušeli si práci architekta

            Žáci prvního stupně v rámci Člověk a svět práce, byli seznámeni se základy architektonických návrhů interiéru, poznali termíny jako půdorys, bokorys a sami si mohli zkusit navrhnout vlastní interiér v předem připraveném domku. Úpravu interiéru si každý pojímal dle svého. Dosazovaly se příčky i přistavovala zimní zahrada. Někteří se opravdu vyřádili i s bazénem v obyváku a s nejrůznějšími vychytávkami, o kterých se nám dospělým může jenom zdát:) Velkou výzvou pro některé, byla i orientace v prostoru, kdy svět vidíme chvilku z výšky a chvilku opět z našeho pohledu. Dalším úkolem bylo postavit ze stavebnice vlastní byt/dům a představit ho spolužákům. Vždyť bydlení je naše základní potřeba :)

          • Divadelní představení

            V pátek 10. 6. se třídy 1. C, 2. A, 2. C a 2. D slavnostně oblékly a vyrazily za kulturním zážitkem do Karlovarského městského divadla na představení „Rumcajs a Manka“. Pro většinu žáků to byla první návštěva takového divadla. Všichni žáci ocenili představení potleskem. Po návštěvě divadla nechyběla jak oplatka, tak ani procházka po kolonádě.

          • Informace vedoucí školní jídelny

            Od nového školního roku jsme nuceni zdražit obědy o 2,00 Kč na porci. Cena oběda pro I. stupeň (6-10 let) bude 26,00 Kč , jistina 26,00 x 30 = 780,00 Kč, II. stupeň (11-14 let) 27,00 Kč, jistina 27,00 x 30 = 810,00 Kč, 9.třídy (15 a více) 28,00 Kč, jistina 28,00 x 30 = 840,00 Kč.

            Od září končí platnost kartiček a k vyzvedávání obědů budou sloužit jen čipy. Děti, které používaly karty, si musí zakoupit čip. Zatím je cena čipu 115,00 Kč, ale jen do vyprodání zásob. Pak bude cena čipu 122,00 Kč.

          • DEN BEZ TAŠEK

            Jaké by to bylo přinést si učebnice, sešity či jiné školní pomůcky jinak než v aktovce nebo školním batohu? Proto se zástupci školního parlamentu dohodli, že 1. června proběhne „DEN BEZ TAŠEK“. Kreativita žáků I. stupně neznala mezí. Před vstupem do školy to vypadalo, jak před odletem na dovolenou, kdy byly vidět nejčastěji kufry různých velikostí. Nechyběly ani různé krabice, košíky, pytle či dětské kočárky. Těšíme se na další netradiční akci, kterou pro nás školní parlament vymyslí.

          • Restaurátorské dílny v muzeu

            Ve čtvrtek 2.6 jsme s naší 8.A navštívili karlovarské muzeum. Zde jsme si prohlédli výstavu Obnovená krása, doplněnou komentovanou prohlídkou. Také jsme si pod vedením týmu odborníků prošli restauratérskou dílnou. Vyzkoušeli jsme si mravenčí práci restauratéra, snažili jsme se poskládat střípky porcelánu, obnovit krásu středověkých obrazů a také jsme si zaposilovali při čištění kovových předmětů. Akce se nám líbila, jen časová dotace jedna hodina na tak nabitý program, nám přišla velmi krátká.

          • Projektový týden na II. stupni

            V letošním školním roce jsme se s pedagogy a vedením školy rozhodli vyčlenit týden projektovému vyučování na téma „Slavné karlovarské rody“. Věnovali jsme mnoho času plánování a diskutování nad celkovým pojetím této formy práce s dětmi. Cílem bylo rozvíjet v co největší možné míře klíčové kompetence při naplnění stanovených výstupů.

          • Pohár volejbalových mistrů

            Nejen extraligový hokej, ale i extraligový volejbal patří do Karlových Varů. Již potřetí za sebou volejbalový klub VK Karlovarsko obhájil mistrovský titul. V pátek do školy zavítali hráči i s vítězným pohárem, který byl vyšší než někteří žáci. VK Karlovarsko si dne 3.6. od 17 hodin připravilo pro děti zábavný a sportovní program v Beacharealu v Tuhnicích. Všichni jste srdečně zváni.

          • RECYKLOHRANÍ aneb UKLIĎME SI SVĚT

            Naše škola se zapojila do školního recyklačního programu RECYKLOHRANÍ, který je pod záštitou MŠMT. Tento program podporuje environmentální výchovu, prohlubuje znalost žáků v oblasti předcházení vzniku, třídění a recyklace odpadů a umožňuje jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení.

          • Exkurze do muzea Jana Bechera

            V rámci příprav na projektový týden se třída 9.B vydala již v úterý 17.5.2022 na exkurzi do místního muzea Jana Bechera. Následně se skupina žáků třídy 9.B pod dohledem třídního učitele Mgr. Martina Beneše a vyučující zeměpisu Mgr. Viery Gavlasové vydala po stopách rodiny Becherových v centru Karlových Varů. Získané informace žáci v týdnu od 23.5.2022 zpracují v rámci projektu a následně 24.5.2022 odprezentují ostatním třídam.

          • Dopravní soutěž mladých cyklistů - krajské kolo

            V úterý dne 17.5.2022 se konalo krajské kolo DSMC, ve kterém nás reprezentovala naše vítězná družstva z okresního kola. V mladší kategorii Karolína Kučerová, Lucie Lehnertová, Petr Smrčka a Jan Šustr obsadili druhé místo jen minimálním bodovým rozdílem. Starší žáci Lenka Baťková, Natálie Džupinová, Václav Prošek a Vašek Václav opět uhájili první místo a naše škola opět získala Putovní pohár hejtmana za nejlepší výsledek v soutěži. Za nejlepší výsledek byly oceněny Natka a Kája. Děkujeme všem zúčastněným za přípravu na soutěž a skvělé výsledky.

          • Kurz bruslení

            Posledních sedm týdnů žáci 1., 2., a 5. tříd zdokonalovali pod vedením svých paních učitelek bruslařské dovednosti v tréninkové hale v KV Areně. Na slavnostním zakončení děti na památku dostaly dres a hokejku, které budou vystaveny na 1. stupni. Vedení KV Areny přislíbilo snahu akci zopakovat i příští rok. Všichni žáci byli z bruslení nadšeni. Děkujeme všem rodičům za pomoc.

          • Post Bellum

            Ve středu 11.5.2022 se v aule 1.českého gymnázia uskutečnil již sedmý ročník slavnostní prezentace pamětnických příběhů, které na základě jejich vyprávění zpracovali žáci základních škol Karlovarského kraje. Akce proběhla pod záštitou organizace Post Bellum – Příběhy našich sousedů.

            Již tradičně se této akce zúčastnila i naše škola. Tentokráte ji reprezentovaly žákyně 9.A – Marie Schäferová a Natálie Nyčová. Formou komiksu vyprávěly zajímavý příběh pana Jiřího Fuchse, který prožil značnou část svého života v období komunismu. Děkujeme oběma dívkám za čas, který nad tímto nelehkým úkolem strávily, a za úspěšnou reprezentaci naší školy.